данни

Кои са практическите измерители на икономиката

През последните години редица фактори направиха обичайните макроикономически показатели, които измерват тенденциите в световната икономика, ненадеждни. Основният източник на несигурност е финансиализацията или растящата тежест на финансовото посредничество, което води до раздуване на цените на активите и високи вълни на подеми, последвани от сривове, които надхвърлят обичайните колебания в рамките на бизнес цикъла.
Към това се наслагва един дългосрочен тренд, който действа в обратната посока: дигитализацията, която подкопава ръста на БВП (доколкото голяма част от дигиталните услуги не се измерват) и притиска надолу цените (пример – вестниците).
Най-накрая имаме противоречивото влияние на валутните курсове, както и сериозна несигурност заради съмнения в статистиките в някои страни, и на първо място, икономика №2 – Китай.

Затва представяме няколко алтернативни, практически показателя, които имат растящо значение. Някои от тях имат и допълнителното предимство да осигуряват ранна информация за конюнктурата. Тази функция, както вероятно знаете, изпълняват и редица други показатели, които вече са част от традиционния набор от данни, следени от икономистите, като PMI индексите – фамилия показатели, изчислявани от Markit и други организации в различни страни, които измерват поръчките в различни сектори и са основен изпреварващ индикатор. В редица страни следят и данните за картовите плащания, особено по време на коледните разпродажби като източник на изпреварваща информация за най-силния сезон на годината. У нас подобни практики са по-скоро спорадични и с рекламна цел.

Baltic Dry Index (BDI)

Индексът (данни за абонати тук, но информацията се предоставя от много медии безплатно) измерва цената за транспортиране на суровини като руди и метали и се изчислява ежедневно от Baltic Exchange. Превозвачите на сухи товари представят информация за цените си по 22 маршрута и за четири различни тонажа.

Логиката на индекса е проста – компаниите купуват повече суровини, когато смятат да инвестират или имат повече поръчки за производство на машини и други стоки, като това търсене се отразява и на цените на транспорта.
Най-голямото предимство на индекса е, че той е труден за манипулиране. За да увеличите предлагането на превози, трябва да построите нов кораб, което е бавно, за да увеличите търсенето, трябва да имате заявки за покупка на суровини.

За разлика от други показатели, чието изчисляване отнема време индексът се опреснява почти в реално време.

Данните за нефтените платформи на Baker Hughes

Щатската компания предлага услуги за петролната индустрия и публикува този индикатор от 1944 г. Обявява се в последния работен ден на всяка седмица за САЩ, а международният показател излиза на петия работен ден от месеца.

Данните на Baker Hughes са важен бизнес барометър за сондажите и доставчиците на петролната индустрия. Те са изпреварващ индикатор за търсенето на продукти, използвани при сондиране, завършени, производство и преработка на въглеводороди. Значението на показателя нараства през последната година и половина, на фона на шистовата революция в САЩ и свръхпредлагането на петрол.

Алтернативни показатели за китайската икономика

Китайската статистика, както със сигурност знаете, ако четете редовно този сайт, не е надеждна. Смята се, че фактическият растеж в Поднебесната не е 7%, а някъде около 4.5%. Според дипломатически грами, станали известни чрез Уикилийкс, това признава пред посланика на САЩ през 2007 г. сегашният премиер Ли Къцян, тогава партиен секретар. Той обявил регионалните данни за БВП за ненадеждни и препоръчал да се използва набор от показатели като потреблението на електричество, обемите на железопътните превози и отпуснатите заеми като алтернативен измерител на растеежа.
В резултат икономистите (например, The Economist) започват да изчисляват т. нар. Къцян индекс, който измерва тези три показателя.
Но проблемът е, че както и официалните данни, така и индексът на Къцян се фокусира върху традиционната индустрия, като пренебрегва услугите, които имат все по-голям дял, но са по-трудни за измерване.

Къде сме ние?

Неведнъж сме писали за проблема с фиктивните показатели или непълнотата на статистическите данни (виж например тук). За да се получи по-пълна картина за това в каква посока се движи икономиката, е необходимо да се използват комплексни данни, и то не само от НСИ. Така, например, с оглед на голямото значение на износа, данните на статистиката са важен индикатор. Секторни данни като строителни разрешителни, обем на превозите, потребление на електричество и т. н. също допълват картината. Но отново стои проблемът с услугите и и търговията на дребно.
Тъй като НАП обхваща по-голяма част от бизнеса, отколкото статистиката, един индикатор, който ние следим отблизо са платените данъци. За разлика от ДДС, където постъпленията зависят от много фактори (данъчен кредит, външнотърговско салдо и т.н.), един прост индикатор са постъпленията от данък върху доходите на физическите лица. Този показател е труден за манипулиране и дава представа за значителна част от икономиката.

Очаквайте продължение на тази статия. Междувременно ще бъде интересно да прочетем вашите коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *