Със смяната на директорите на „Булгаргаз” и ЕСО изглежда приключи пореден период на кадрови рокави в енергетиката. В много от дружествата ръководството е поето от партийни кадри на ГЕРБ. Коалиционните партньори сякаш са изолирани от управлението на сектора. Все пак ключови дружества като НЕК, АЕЦ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ са поети от енергетици.

БЕХ
Жаклен Коен смени Боян Боев в края на управлението на Пламен Орешарски и успя да запази позициите и при двете последващи правителства. Коен има богата бизнес биография, която го свързва с фонд „Никотиана”, а вестниците откриха и връзка с фирми на Илия Павлов. Но няма бекграунд в енергетиката.
При служебното правителство заместник министърът Антон Павлов и Владимир Денчев заместиха в борда Илко Желязков и Георги Христозов – крилото на ТЕЦ „Марица Изток 2”, което ръководеше енергетиката по времето на Драгомир Стойнев. Павлов дойде в енергетиката от „Лукойл”, остана и като заместник на Теменужка Петкова в новото правителство. Бившият директор Финанси в БЕХ Денчев е участвал в управлението на „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД

АЕЦ
Ядрената централа от години се управлява от тесен кръг лица, които се сменят (с малки изключения като депутата от ГЕРБ Валентин Николов, който бе изпълнителен директор до юли 2013 г.) През септември служебното правителство посочи Димитър Ангелов като изпълнителен директор на мястото на Иван Генов. Ангелов бе директор на централата и през периода 2009-2010 г.

АЕЦ Нови мощности
Това е дружеството, отговорно за седми блок на АЕЦ. От трима членове на борда, назначени през декември – Любен Маринов, Иван Андреев, Георги Добрев, само един е енергетик, а новият изпълнителен директор Любен Маринов вече е заемал тази позиция.
Маринов е завършил Финанси в Пловдивския университет и е работил в министерството на икономиката. След това през юни 2012 г. е назначен за първи изпълнителен директор на новосъздаденото дружество „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“, където се завръща сега. Той е бил собственик на пловдивското Маринов Сървиз, което се е занимавало с ремонт на кари.
Добрев, който е адвокат и бивш заместник кмет на столичен район, е ръководил Озеленяване ЕАД и е съдружник в Енелюшънс, което има опит в изграждане на ВЕИ. За кратко е работил в търговския отдел на АЕЦ.
Председателят на съвета Андреев е единственият с опит като енергетик – той е бил зам.-изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и е в УС на ДП „Радиоактивни отпадъци”.

НЕК
Петър Асенов Илиев пое управлението на НЕК в края на миналата година, заменяйки Екатерина Истаткова. За разлика от предшественичката си, която криеше отчетите на НЕК, първата работа на Илиев бе да заяви, че компанията е пред фалит. Илиев е бивш кадър на „Топлофикация”. В борда остава Мустафа Мустафов Ахмедов – който в предишния парламент е бил сътрудник на Ердоан Мустафов Ахмедов. 28-годишният Мустафа Мустафов Ахмедов бе пращан от БЕХ и в други бордове („Булгартел” и „Булгаргаз”).
Третият член е Момчил Ванов, който е в НЕК от около година. Горе-долу по същото време той оглави и борда на Енергийна инвестиционна кампания.

Енергийна инвестиционна компания
Това е новото дружество, което трябваше да възроди Химко. През декември бе извършена промяна, като на мястото на Делчо Христозов е назначен Ваньо Христов. Последният е бил в борда на „Южен поток България до 15 май миналата година. Останалите двама в борда са Ванов и Илия Иванов, който е и в Булгартрансгаз.

ТЕЦ Марица изток 2
Централата се управлява от инженер, чиято кариера е основно в ТЕЦ-а. БЕХ остави Живко Динчев като изпълнителен директор. Както и Жаклен Коен, Динчев е наследство от правителството на Орешарски. От 2013 г. той е член на борда на ТЕЦ-а и дъщерното му дружество ТЕЦ Марица изток 2 (9 и 10)“

30-годишният Диян Димитров от Стара Загора бе назначен в съвета на дружеството през декември. Той няма участие в други дружества. Бившият кадър на МВР и ДС Илко Желязков остава в борда, преживявайки няколко правителства.

„Мини Марица Изток”
Служебното правителство назначи за изпълнителен директор Андон Андонов, който е депутат от ГЕРБ. А през ноември Диан Червенкондев и Николай Диков замениха енергийния бос Георги Христозов и Георги Златев в управлението на мините. Червенкондев също е бивш депутат от ГЕРБ. 28-годишният Диков е общински съветник и председател на младежката структура на ГЕРБ в Стара Загора, шампион по автомобилизъм.

ЕСО
През ноември в УС на ЕСО влезе Иван Йотов, дългогодишен експерт, който беше изпълнителен директор на ЕСО по време първия кабинет „Борисов“. В УС бяха назначени още Димитър Вълчанов и Милко Милков. Вълчанов е адвокат и икономист, бил е в Одитния комитет на Соларпро Холдинг. За Милков няма много информация. Надзорният съвет на ЕСО обаче бе запазен до този четвъртък, когато БЕХ направи назначи на мястото на Андрей Живков бившия депутат от ГЕРБ Костадин Язов. В НС е финансистът от БЕХ Северин Въртигов, чийто брат Димитър бе на висока позиция в КТБ.

Булгаргаз
Петьо Ангелов Иванов през тази седмица бе определен за нов изпълнителен директор на мястото на Дафинка Янкова, която влезе в борда на дружеството в края на 2013 г. Иванов е работил във „Варна-про“, а според 3eNews известно време е бил счетоводител в НЕК. Янкова смени Шишман Чаушев в края на 2013 г. Бившият данъчен шеф Чаушев бе едно от кадровите открития на правителството на БСП и ДПС.
Преди седмици в съвета на директорите на дружеството беше назначен Илиян Дуков, син на бившата депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова, според „Капитал”

Булгартрансгаз
През декември бе сменен целия Надзорен съвет. Новите попълнения бяха Кирил Георгиев, Илия Иванов и Владимир Митрушев. Иванов е обиколил много бордове – той е бил в Съвета на Булгаргаз и „ЮП България”. Георгиев е бил управител на фирми, общински съветник и шеф на Агенция за устойчиво енергийно развитие в предишния мандат на ГЕРБ.
36-годишният Митрушев е бивш депутат на ГЕРБ от Димитровград и заместник-кмет на града.
През януари бе подменен и съвста на УС на дружеството, което управлява газопроводната мрежа. Георги Гeгов – син на дългогодишния директор на „Булгаргаз“ Кирил Гегов, е новият изпълнителен директор. Той е юрист, бил е в борда на „Южен поток България“ и „Булгаргаз“.
В борда са още Делян Димитров, за когото се знае, че е нещатен парламентарен сътрудник и член на други бордове на държавни фирми, както и Таня Захариева, още един адвокат от Хасково. Захариева и Митрушев имат обща история – тя бе 9-та в листата на ГЕРБ за Хасково и феноменът 9/9 за малко щеше да я изпрати в парламента, измествайки Митрушев. Но Захариева се подчини на партийната воля и се отказа от депутатското място.

„АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД
Това е смесеното дружество за строителство на газовата връзка с Гърция. Теодора Димитрова Георгиева – Милева, бивш управител на Набуко и ОМВ пое управлението през януари. Тя замени Ваньо Христов.

Южен поток България
Българските представители в борда на проектната компания са трима – Жаклен Коен, дългогодишният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов, и Борис Тодоров, който бе в борда на „Булгаргаз” при предишното правителство на ГЕРБ, както и в „Южен поток България”. Тодоров се върна в компанията на 30 януари 2015 г. – ход, който показва, че проектът не е изоставен.