Джейсън Цвайг, WSJ

След като петролът се понижи под 37 долара за барел тази седмица, цените на акциите на дузина енергийни компании се понижиха най-малко с 50% на годишна база.

Много жадуващи за доход инвеститорите се хвърлиха в енергийни акции за по-висок доход. Но петролните и газовит екомпании падат досега, толкова бързо, че равностойността на доходите за повече от четири години бе пометена от последните капиталови загуби.

Но да преследваш доход извън сигурността на държавните облигации е сигурен начин да загубиш част от главницата. Може никога да не научиш това, докато можеш да допуснеш заблудата, че бъдещето ще повтори миналото. Само погледнете потока пари, който се излива в енергийните акции.

От края на 2007 до края на 2014, петролните и газовите компании събраха 255.7 млрд. в първично публично предлагане, продължаващи предлагания на акции и конвертируеми облигации, според компанията за финансови изследвания Ipreo.

През същия период управляващите дружества създадоха почти 100 взаимни фонда, ETF и затворени фондове, специализирани в енергийни акции. Инвеститорите наляха 64 млрд. долара в такива фондове.

Но почти никой не предвиди петрол под 40 долара (включително авторът), така както и никой не предвиди, че цените на имотите ще паднат преди кризата от 2008-09 г.

Когато петролът се доближи до пика си над 140 долара за барел в средата на 2008, „Голдман Сакс” прогнозира, че ще достигне 150-200 долара за барел, а други компании на Уолстрийт не изостанаха много. Виждането на анализаторите за бъдещето е устойчиво привързано за настоящето. След като петролът удари 140 долара през юни 2008, анализаторите извъртяха прогнозите си за края на годината с 5% до почти $113. След това, когато цената на петрола се понижи повече от два пъти между септември 2008 г. и януари 2009 г., анализаторите намалиха наполовина прогнозите си за края на 2009 г.

Оттогава очакванията се движат в съзвучие с текущата цена. Екстраполирайки близкото миналто петролните анализатори са просто хора.

Преглеждайки около 38 000 хиляди прогнози за цените на акциите и други активи, поведенческият икономист Уърнър Де Бонд откри, че инвеститорите непоправимо проектират близкото минало в бъдещето.

Според едно от неговите изследвания ръст на Дау Джоунс с 1% през предходната седмица прави хората с 1.3% по-настроени към повишение на акциите през следващите шест месеца. Други изследователи откриха подобни ефекти сред редакторите на инвестиционни бюлетини и анализатори на капиталовия пазар. Умът на инвеститора не само вижда това, което иска да види, той основава това върху вече видяното.

Ако сте се опарили от петролните акции, използвайте това като мотивация да осмислите как формирате очакванията си. Това изисква да се откъснете от миналото и натиска на средата.

Чарли Мънгър, който е вицепредседател на Berkshire Hathaway, от много време кара инвеститорите да винаги да „обръщат наопаки”. Като обмисляте обратното на общоприетите очаквания, може да преодолеете навика да преследвате миналите резултати. Мънгър направи това през март 2009, когато потопи милиони долари във Wells Fargo & Co. Когато останалите инвеститори се страхуваха, че финансовата система ще се срине, то се се запита: Как ще се справи тази банка, ако тя оцелее?

На практика всички очакват Федералния резерв за увеличи краткосрочните си лихвени проценти следващата седмица. Това не означава, че те грешат. Но трябва да се запитате дали сте готови, ако Фед постъпи неочаквано и остави лихвените проценти непроменени. (Подсказка: Тогава акциите вероятно ще поевтинеят, а облигациите вероятно ще получат тласък.)

Почти никой не очаква, че инфлацията ще избухне отново. Вероятно няма, но това не означава, че не може да стане така.

Така че запитайте себе си или вашия финансов съветник: Каква е вероятността инфлацията да надхвърли 2% през следващите 12 месеца? Какви събития ще доведат до този резултат?

Освен ако не мислите, че шансовете за 2% инфлация са нула, трябва да инвестирате в инфлационно-защитени ДЦК или т.нар. TIPS фонд, които печелят, когато цените им се повишат при неочакван ръст на инфлацията.

Накратко, няма начин да получите по-висок доход, защото се нуждаете от него? Няма сигурен начин да постигнете 6% в свят на 2% доходност по облигациите. Най-добрият начин да повишите доходността не е да купувате това, което е популярно, а да чакате докато останалите инвеститори екстраполират бедата и тогава да купите. Мънгър обича да казва, че успешното инвестиране изисква „тази луда комбинация от здрав разум и търпение, и след това да си готов да хванеш появилата се възможност.“ Енергийните акции, по-високодоходните облигации и нововъзникващите пазари може да се доближават тези нива скоро.