износ

Поскъпването на суровините вдигна обемите на износа и вноса

През януари 2017 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 3 724.0 млн. лв. и в сравнение със съответния период на предходната година износът се увеличава с 8.7%. Внесените през месеца стоки (включително от ЕС) през месеца са с 21.2% повече спрямо същия месец на 2016 година

Както обикновено подробната статистика е само за страните извън ЕС, докато за търговията с ЕС тя идва с месец закъснение.

Износът за страни извън ЕС нараства с 12.7% спрямо миналия януари, като прави впечатлениe ръстът при „Минерални горива, масла и подобни продукти” (73.8%). Вносът се увеличава с 30.8%, главно заради суровините.

Докато износът на горива за трети страни страни е 411 млн. лева, малка, макар и растяща, част от него е за Гибралтар и Сингапур (общо 66 млн. лева).

Три държави правят силно впечатление в данните през януари. На първо място, Турция – най-големият пазар извън ЕС се възстановява като отбелязва ръст с 21.6% до 348 млн. лева. На второ място се изстрелва Египет с обем от 131 млн. лева (110% ръст), която изпреварва по този начин Китай и Македония. Не по-малко впечатляващ е ръстът на износа на Индия – седем пъти до 42 млн. лева, което прави страната по-голям пазар отколкото Русия или САЩ. Износът за ОАЕ и Намибия (руди) също се възстановява, а проподането при износа за Украйна продължава.

Ръстът на вноса се дължи на Русия – с 32.8% до 514 млн. долара, като солидни увеличения отбелязват още Турция и Сърбия. При вноса има ръст на всички групи, но най-впечатляващ е той при горивата и суровините.

Ако се елиминират горивата и суровините, то износът за трети страни намалява с 2.2%, докато вносът през месеца нараства с 10.9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *