Изявления на саудитски официални представители, рекордни запаси в САЩ и други фактори тласнаха надолу цената на петрола, като само за седмица бе постигнат спад с  над 9%. Мнозина очакват тенденцията да се запази до 25 май, когато е срещата на ОПЕК.

Петролът поскъпва в края на миналата година след като с общо решение Русия и петролният картел обявиха на 30 ноември във Виена, че ще намалят заедно добива му. Оттогава той се търгуваше в тесен диапазон между 50 и 60 долара за барел.

В понеделник сорт Брент за първи път оттогава падна под 51 долара, като търгуваше на $50,83 за барел. Априлските фючърси на WTI бяха на нива $48,09 за барел – също най-ниско ниво от 29 ноември.

Котировките се понижиха през миналата седмица поради опасения, че рекордният ръст на резервите на САЩ намалява ефекта от усилията на ОПЕК да съкращава добива. Броят на работещите сондажи в САЩ достигна 617, което е увеличение с осем само за седмица, показват данните  на Baker Hughes.

Петролните резерви на САЩ достигнаха 528 млн. барела – с 38 млн. барела повече отколкото преди една година и ръст с 49 млн. долара, след влизането в сила на съкращенията. През последната година те са нараснали с 202. По данни на щатското министерство на енергетиката (EIA) добивът е нараснал до 9,09 млн. барела в денонощие – най-високо ниво от миналия февруари. Министерството също така повиши прогнозата за добива през тази година от 8,98 млн. на 9,21 млн. барела в денонощие.  Прогнозата за 2018 г. бе вдигната от 9,53 млн. на 9,73 млн. барела.

Според новите прогнози на EIA цената на американския сорт WTI през 2017 г. бе повишена на  $53,49 за барел (преди – $53,46), Brent – $54,62 за барел вместо $54,45 за барел.

На 7 март саудитският министър на енергетиката Халид Ал Фалих пося нова доза съмнения, като заяви, че Кралството няма да продължи съкращаването на добива, ако това не се окаже ефективен начин за ребалансиране на пазара и производителите извън ОПЕК не следват този път.

Данни на организацията показват, че през януари е налице само 40% изпълнение на мерките за намаляване на добива от производители извън ОПЕК. Почти изцяло заслугата е на Русия и Мексико, които осигуряват 92% от съкращаването на добива извън ОПЕК – над 200 хил. барела дневно, спрямо 18 хил. за останалите производителки извън ОПЕК.

„Саудитска Арабия не може да си позволи да бъде използвана от другите”, заяви Ал Фалих, предупреждавайки срещу „ирационалния изблик” на оптимизъм, че ОПЕК или кралството ще гарантират инвестициите на другите (разбирай – шистовите производители, както и на страни като Канада и Бразилия) за своя сметка.