До 4 декември държавните дружества трябва да приведат дейността си в съответствие с приетите от служебния кабинет правила за избор на обслужващи банки, които предвиждат нетната експозиция на всяко от тях към отделна финансова институция да се ограничи до 25% от паричните му средства. Дружествата от енергетиката внезапно са започнали да търсят овърдрафт, тъй като по този начин могат да заобиколят ограничението в края на отчетния период, пише „Капитал Дейли“. Традиционно по този начин оборотни средства си набавят „Мини Марица-изток“, но процедурата е позната още в „ТЕЦ Марица-изток 2“ и „Булгаргаз“, а интерес към нея отскоро проявява и „АЕЦ Козлодуй“. Три от тези компании (без държавния ТЕЦ) попадат в обхвата на постановлението и свободните им средства по последни данни към края на март са концентрирани преимуществено в КТБ, като процентът варира от близо 91% за „Булгаргаз“ до 42.5% за „АЕЦ Козлодуй“.

В опит да неутрализират ефекта на спадащите приходи компаниите са се фокусирали върху допълнително орязване на разходите. Това се вижда от отчетите на публичните дружества за третото тримесечие, които продължават да излизат през тази седмица, пише още вестникът.

Икономически форум, озаглавен Vrana Economic Council, се е провел в царската резиденция „Врана“ по инициатива на Симеон Сакскобургготски. Най-високопоставеният гост е бил бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, пише „Труд“.

НДК не е плащал данъци и е бил заплашен от запор, информира „24 часа“. Причината са две последователни ревизии на данъчните – едната от 2011 г. и втората – от началото на тази година.
И двете установили неплатени задължения на двореца към държавата. И двете завършили с ревизионни актове. Визираните в тях дължими от НДК суми общо са 11 млн. лева, и то без лихви за забавата. В ревизионните актове било записано, че дворецът дължи тези пари основно от наеми. Вероятно част от сумите ще бъдат опростени по давност или разсрочени.

Софиянец живее в 16 апартамента. Негов градски пък се шири в 15, съобщава „Стандарт“. На шокиращата статистика попаднали данъчните в столицата, след като свързали базата данни на различните кметства. Целта на заможните нашенци била да спестят от данък „сгради“. Затова посочили всичките си жилища за основни. Така ползвали години наред 50% отстъпка от налозите.
Общо 15 781 столичани са обявили пред данъчните повече от 1 основно жилище. 34-ма пък по документи живеят в повече от 6 апартамента едновременно. В момента данъчните привикват нарушителите, за да си кажат кой от имотите наистина им е основно жилище. Освен глоба заможните тарикати ще трябва да заплатят и пълния размер на спестените данъци пет години назад. При това заедно с лихвите.

Цигарите българско производство поскъпват с 10 ст. Това сочи справка в Публичния регистър на цените на тютюневите изделия, който се поддържа от Министерството на финансите. Цената на най-популярната марка родни цигари – „Виктори“, се покачва от досегашните 4,60 лв. за кутия, на 4,70 лв., пише още „Стандарт“.

Повечето сметки отразяват и промяната в сметките за парно. Наредбата предвижда сметките за парно вече да не са на база прогнозен дял. Месечната фактура ще се формира от средната стойност на потребената енергия на ден през миналия отоплителен сезон. Сумата ще се умножава по броя на дните в месеца и по коефициент за метеорологични условия. От „Топлофикация София“ обясниха, че за жилище от 65 кв. метра за топла вода ще се плащат 26,22 лв. на месец, а не както досега между 20 и 29 лв. Парното ще излиза между 48,80 лв. и 88,99 лв. в най-студените месеци. Досега за такова жилище сметката е била от 37,25 лв. до 174,19 лева на месец, обяснява „Труд“. Освен това вестникът пише за прехвърлянето на дълг на общинското дружество към „Булгаргаз“ от 130 млн. лв. на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Така парното вече има да дава 346 млн. лв. на БЕХ.