Меркел

Сигнал за ляв завой в Германия?

Германският Бундестаг утвърди Ангела Меркел за канцлер за трети пореден мандат и нейния нов кабинет, съставен с участието на социалдемократите.  Долната камара на германския парламент й даде 462 гласа „за“ при 150 „против“ и 9 „въздържал се“. „Шпигел“ отбелязва, че нито един канцлер досега не е получавал такава подкрепа, макар че 32 от коалицията са гласували против.
Християндемократите на Меркел, сестринската й партия ХСС и социалдемократите имат 505 от 631 места в Бундестага.

На изборите на 22 септември Меркел за малко не постигна пълно мнозинство, а партньорът й – свободните демократи, не минаха петпроцентната бариера.

Но дневният ред на новия кабинет, в който влизат Волфганг Шойбле като финансов министър и лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел начело на икономиката и енергетиката, буди тревоги в средите на бизнеса. На първо място, заради обещанието за въвеждане на минимална работна заплата.

Много икономисти и предприемачи казват, че договорените мерки, които водят до значителни увеличения на разходите за пенсии и други програми ще се постигнат трудно без увеличаване на данъците, нещо, което Меркел обеща да се избегне .

Някои лидери от индустрията твърдят, че законодателният план на правителството се фокусира твърде много върху разходите на бюджета и не достатъчно върху приоритетите на бизнес общността, съобщава Wall Street Journal. Тук се включват инвестиции в инфраструктура и  преразглеждане на стратегията, която разчиташе твърде много на енергия от възобновяеми източници .

Съпартийците на Меркел се притесняват, че цената на споразумението със социалдемократите е твърде висока. Те посочват като пример плана за намаляване на възрастта за пенсиониране.

„Това изпраща погрешен сигнал за Европа и Германия „, заяви Волкер Триер , заместник-председател на Асоциацията на немските камари на промишлеността и търговията.
Доскорошният икономически успех на Германия, движен от силното търсене на автомобили и машини, я остави до голяма степен незасегната от дълговата криза.

[button style=“1“]Чети нататък[/button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *