Дейвид Камерън
Дейвид Камерън

Панамският скандал застигна Дейвид Камерън

от автор

0 коментара Новини

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън бе изправен пред най-тежката си криза в навечерието на планирания референдум за излизане на на Великобритания от ЕС. Камерън, който зае позиция в подкрепа на членството и се опитва да убеди публиката, че е договорил достатъчни отстъпки, за да успоки страховете, бе свързан със скандалните разкритие, последвали изтичането на информация от документи от адвокатска кантора „Мосак Фонсека“.

Още в понеделник стана ясно, че починалият баща на премиера – Йън Камерън е управлявал офшорка. Камерън първоначално отричаше да има нещо общо, но накрая призна в тв интервю, че през 2010 г. е продал акции от Blairmore Holdings Limited за около 30 000 лири. Въпреки твърдението на Камерън, че са платени всички нормални данъци във Великобритания, сумата е точно под прага, който се прилага за капиталови печалби, твърди „Телеграф“. От офиса на премиера уточниха, че акциите във фонда са купени от Камерън и съпругата му Саманта през 1997 за 12 497 паунда и продадени през януари 2010 за £31,500. Годишният праг за 2010 г. е бил 10 000 паунда на човек.

Международното журналистическо разследване показа, че Иън Камерън, бащата на британския премиер, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд. Но върху приходите от него 30 г. не са били плащани данъци във Великобритания благодарение на сложна схема на панамската фирма „Мосак Фонсека“. През 2012 г. схемата е прехвърлена в Ирландия.
Това бе петият път, когато Даунинг Стрийт даде различен отговор на натрупващите се въпроси. Екипът на Камерън се опита да затвори темата за Йън Камерън, като първоначално нарече това личен въпрос, а накрая твърдеше, че няма схема, от която Камерън и семейството му биха печелили в бъдеще.
Бедствието се допълва от гневния отговор на Камерън пред въпроси на негови съпартийци за решението му да финансира про-ЕС листовка в навечерието на референдума. Дейвид Камерън подчертава, че има само две жилища и заплата си на премиер и е избрал да поеме друг път от баща си, дядо си и прадядо си, които са били борсови посредници.

Разкритията вредят на имиджа на министър-председателя, защото той вече е направил изявления, осъждащи схемите за намаляване на данъците. Група депутати поискаха оставката на Камерън.

Свързани текстове

Камерън и Туск Референдумът във Великобритания е пълен с несигурност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *