промишленост

Акумулатори, олио и шампоани – с най-голям ръст през 2013 г.

Производството на оловни акумулатори, слънчогледово и шафраново масло и шампоани са отбелязали най-голям ръст през миналата година, показват данни на НСИ. В натурално изражение то се е увеличило съответно с 35.6%, 20.5% и 19.9%.

Значително нарастване на произведената продукция има още при електрическите печки, строителни тухли, ракии, цигари, както и оловно-цинкови и калаени руди.

Най-много – с 42%, намалява производството на касови апарати.

При производството на мотокари спадът е с 18%, а при производството на велосипеди – 15%.

Днес НСИ разпространи обобщени данни от финансовите отчети на нефинансовите ппредприятия. Общо 315 587 нефинансови предприятия са представили данни. В тях е произведена продукция за 124 457 млн. лв., реализирана е добавена стойност по факторни разходи за 36 669 млн. лв. и работят 1 873 957 заети лица (включително по граждански договор). Над половината произведена продукция – 63 953 млн. лв., се пада на промишлеността , като тук се включват и добивната индустрия и енергетиката). Но в структурата на добавената стойност индустрията има по-малък дял – 38%, докато търговията осигурява почти 21 на сто. При това добавената стойност, създадена в този отрасъл се е увеличила с 8.4 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *