Абсурдният бизнес план на детските градини

Над 14 000 деца остават без място в общинските детски градини в София след първо класиране, а приетите са само 8000.
Подобна статистика слушаме от няколко години, но напоследък – заради пика на родените през 2009 г., проблемът се обостри. Като се има предвид, че строителството на детска градина се извършва за две години, държавата и общините са имали достатъчно време да реагират на бейби бума и нямат никакво оправдание, че не са го направили.
Строителството на една детска градина струва около 2 млн. лева или малко повече. В интернет можете да намерите обяви за продажба на детски градина на двойно по-ниски цени, само че в Пловдив и Перник. Числото от 2 млн. лева се потвърждава и от данните на Столичната община за построените до момента 51 градини. Нарочно се спирам на най-скъпия вариант – строителството, макар че би могло да се мисли и за наеми или гъвкави форми, включително подпомагане на родителските кооперативи.
Така че общо за недостигащите около 120-140 детски заведения едва ли ще са нужни повече от 300 млн. лева. Сумата сигурно изглежда голяма. Но тя е напълно поносима за бюджета на Столичната община, който е 1.19 млрд. лева годишно. Виждали сме да потъват подобни по размер суми за дейности с далеч по-малък ефект, да не кажа за глупости.
Срещу тези икономисани 300 милиона стои принудата на 14 000 родители да плащат всеки месец по 500-600 лева за частна детска градина (или да си останат вкъщи, което е отказ от алтернативен доход в още по-големи размери и загуба на квалификация). Умножете по 12 месеца и ще получите сума, близка до 100 млн. лева. Умножете сега по три години, колкото е средният престой на некласирано дете извън публичните детски заведения и ще достигнете до заветните 300 милиона лева, които общината си е спестила по някаква причина, най-вероятно безхаберие. Съпоставката на тези две числа разкрива истински икономически абсурд – от гледна точка на обществото, недостигащите детски градини се „изплащат“ за около три години, доста добър показател.
Не на последно място, една по-мащабна строителна програма точно в момента на ниска активност в строителния сектор би била и по-изгодна за общината. Финансирането не би трябвало да е оправдание, след като бяха налети милиони в далеч по-безсмислени начинания. А и родителите със сигурност биха подкрепили по-интелигентни решения, вероятно и малко по-високи такси от сегашните (подкрепата за бедните все пак трябва да става чрез социалното подпомагане, не чрез таксите).
Достатъчно е само в общината да има някой, който умее да смята и да отчита обществения интерес.

1 коментар

  1. за съжаление тази проблеми се провличат с години, редно време е общините и държавата да направят политика и стратегия за да не се случват подобни неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *