петрол

„Ню Йорк таймс“: Саудитска Арабия притиска Русия за Асад

от автор

0 коментара Свят

Саудитска Арабия се опитва да притисне руския президент Владимир Путин да престане да подкрепя сирийския лидер Башар Асад, използвайки господстващото си влияние върху световните петролни пазари в момент, когато Москва е засегната от въздействието на падащите цени на петрола, пише в. „Ню Йорк таймс“.
Според американски и саудитски служители, цитирани от изданието, Саудитска Арабия и Русия са провели през последните месеци доста разговори, които още не са довели до значителен пробив. Не е ясно колко категорично Рияд е обвързал петрола с въпроса за Сирия при тези обсъждания, но саудитците смятат, че имат определени инструменти за влияние върху Путин заради възможността си да намалят доставките на петрол и евентуално да повишат цените и са казали това на САЩ, отбелязва вестникът. Ако руската подкрепа за Асад отслабне, това може да е един от първите признаци, че нестабилността, обхванала напоследък петролните пазари, оказва въздействие върху световната политика, коментира „Ню Йорк таймс“.
Официално саудитците казват, че цената на петрола отразява единствено глобалното търсене и предлагане, и настояват, че Саудитска Арабия няма да позволи геополитиката да определя действията й в икономическата област. Но те смятат, че сегашната стратегия на Рияд да позволява цените на петрола да остават ниски може да има допълнителни дипломатически изгоди, включително възможността да се договори оттеглянето на Асад. Путин обаче често показва, че по-скоро е готов да понесе икономически трудности, отколкото да се поддаде на външен натиск, за да промени политиката си.
Санкциите на САЩ и Европейския съюз не успяват да накарат Москва да спре военната си роля в Украйна, а Путин продължава твърдо да подкрепя Асад, когото смята за здрава опора в регион, който е все по-нестабилен заради ислямския екстремизъм, посочва вестникът.
По думите на американски служител, цитиран от изданието, Сирия е била основна тема в разговорите при посещението на саудитска делегация в Москва през ноември. Според него през последните месеци двете страни поддържат постоянен диалог. Не е ясно как може да се отрази на тези тайни обсъждания смъртта на саудитския крал Абдула, който почина на 23 януари, отбелязва „Ню Йорк таймс“.
В друга статия американският вестник пише за доста необичайните според него свидетелски показания на бивш член на Ал Каида, който заявил, че видни представители на саудитското кралско семейство са били основните дарители на терористичната организация в края на 90-те години, и казал, че обсъждал със служител в посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон план за сваляне на самолета на президента на САЩ с ракета „Стингър“.
Закариъс Мусауи, който излежава доживотна присъда в затвор в САЩ, писал миналата година на съдия Джордж Даниелс, на когото е поверено дело, заведено срещу Саудитска Арабия от роднини на жертви на атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. Мусауи заявил, че иска да свидетелства по делото, и след дълги преговори със служители от правосъдното министерство и федералното управление на затворите през октомври било позволено на екип от юристи да се срещне с него в затвора и да го разпита. Саудитското посолство заяви в понеделник, че националната комисия за нападенията от 11 септември е отхвърлила твърденията, че правителството на Саудитска Арабия или саудитски служители са финансирали Ал Каида, и определи Мусауи като „побъркан престъпник . . . на когото не може да се вярва“, посочва „Ню Йорк таймс“. Мусауи беше диагностициран като душевно болен от психолог, който свидетелства от негово име, но беше преценено, че е в състояние да бъде съден по обвинения в тероризъм.
Неговите твърдения идват в деликатен момент за саудитско-американските отношения – по-малко от две седмици след смъртта на крал Абдула и възкачването на престола на брат му Салман. Между саудитските лидери и правителството на американския президент Барак Обама често има напрежения, откакто избухнаха арабските въстания през 2011 г. и във връзка с усилията за уреждане на последвалите размирици в региона, отбелязва „Ню Йорк таймс“.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *