Меркел

Меркел приема минимална заплата от 8.5 евро на час?

Партията на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се съгласиха да започнат официални преговори за съставяне на коалиционно правителство, съобщават немските медии.
На третия предварителен кръг консултации днес в Бундестага Християндемократическата партия/Християнсоциален съюз, и Германската социалдемократическа партия постигнаха съгласие по повечето спорни точки, включително за минималната заплата.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел, баварският му съюзник от Християнсоциалния съюз (ХСС) и лявоцентристката ГСДП ще препоръчат официално на партийните си комитети започването на преговори за съставяне на правителствена коалиция.
Споразумението идва два дни, след като еколозите от Зелената партия отказаха да водят нови преговори с консерваторите на Меркел, посочвайки непреодолими различия. Така ГСДП остана единствената партия, която може да управлява с канцлерката в третия й мандат.

Консевративният блок ХДС/ХСС спечели изборите на 22 септември, но няма пълно мнозинство, което го принуди да се обърне към партньора си по време на първия мандат на Меркел (2005-2009 г.). Някои членове на ГСДП са против нова широка коалиция, защото помнят лошия изборен резултат през 2009 г. (тогава, след съвместното управление с Меркел партията получи най-малко гласовете след Втората световна война, а при сегашните избори либералите, партньор на Меркел при втория й мандат изобщо не влязоха в парламента), но ръководството на партията е единодушно.

Двете партии нямат съществени различия по централни теми като еврозоната и дадоха да се разбере, че са близо до компромис по спорната тема за минималната работна заплата. Социалдемократите настояват за минимална часова ставка от 8.5 евро на национално ниво.

Първоначалните преговори включват и споразумение за насърчаване на публичните инвестиции в инфраструктура, образование и научни изследвания. Социалдемократите искат тези инвестиции да се финансират с по-високи данъци за богатите, но блокът на Меркел изключва тази възможности и ще търси нови финансови източници.

Възможно е преговорите да продължат поне един месец, пише Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *