ръст

ЕК и МФ се разминаха в икономическите прогнози

След силно представяне през 2015 г. и първата половина на тази година се очаква реалният ръст на БВП на България да достигне 3.1 процента през 2016 година, след което леко да се забави до 2.9 процента през 2017 година. Това се посочва в публикуваните днес Есенни икономически прогнози на Европейската комисия. Институцията се позовава на ревизията на данните от НСИ.
И в двата случая прогнозите надхвърлят очакванията на Министерство на финансите, както и собствената прогноза на ЕК от пролетта (2% и 2,4 %). В макрорамката на бюджета е заложен ръст от 2.6% за 2016 г. и 2.5% за следващата година.

Според комисията инвестициите в икономиката ще се свият, в резултат на планирания спад при публичните инвестиции, поради необходимото техническо време за стартиране на проекти по новия програмен период на оперативните програми 2014-2020 г. Реализацията на тези проекти се очаква да започне през 2017 г. и това ще доведе до повишаване на инвестиционната активност в страната.
ЕК отчита добро представяне на износа на стоки и услуги през 2016 г., подкрепено от силния туристически сезон. Съответно, прогнозата за текущата сметка е за излишък в размер на 2 % от БВП през 2016 г. През следващите две години, в резултат от по-висок внос, движен от силно вътрешно търсене и покачване на цените на енергийните стоки, се очаква постепенно понижаване на салдото, съответно, до 1 % и 0,6 % от БВП.

Прогнозира се инфлацията да бъде отрицателна от 0,9 % средно за 2016 г., а през 2017 г. ЕК предвижда край на дефлацията в България. През следващата година се очаква тя да отчете повишение от 1 % със засилването на вътрешното търсене и възстановяването на енергийните цени.

Прогнозата за бюджетния дефицит също се разминава с тази на правителството. Според комисията дефицитът на сектор Държавно управление се очаква да намалее от 1.7% през 2015 г. до 0.9% през тази година и постепенно да спадне до 0.8% и 0.7% през 2017 и 2018 г. Правителството предвижда нулев дефицит по консолидираната програма през 2016 г. и дефицит от 1.4% догодина.

Прогнозата за България

Прогнозата за България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *