Гинка Върбакова

Офшорна и грузинска връзка с сделката за ЧЕЗ

от автор

0 коментара България

Начинът на финансиране на сделката за покупка на активите на ЧЕЗ в България е ключовият момент, от който ще зависи както финализирането на продажбата, така и разкриването на действителния собственик. В интервю за Нова тв собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова и адвокатът на фирмите й Милена Стоева настояха, че зад сделката единствено групата фирми, която има активи за 100 млн. лева.

Придобиването ще стане със заем от международна банка, заяви Върбакова, според която е обичайна практика заемът да бъде обезпечен с акциите на придобиваното дружество. От думите й стана ясно, че заемът покрива 70% от цената, която се твърди, че е 320 млн. евро.

Директорът на чешкия всекидневник „Лидове новини“ Веселин Вачков коментира пред БНР, че финансирането ще дойде и чрез заем от фирми. Една от офшорните фирми е  Score Trade и неин съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонейшвили, чието име фигурира в международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“, както и друга офшорна фирма.

Фирмата купувач – според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника – първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  – почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми, каза Вачков.

Гамгонейшвили е свързан със  софийския мол „Парадайз център“ и Стоков базар Илиянци.

Преди една година австрийската Immoeast, която е част от групата Immofinanz, продаде своите 49% от „Илиянци“ на „Джи Стар“ компания под контрола на грузинските бизнесмени. Останалите 51% от база са „Бул Проперти“, в което „Джи Стар“ е акционер. Гамгонейшвили и неговоте партньори преди години придобиха дела на фонд „Напредък“, контролиран от братя Домусчиеви.

„Джи Стар“ имаше и непряк контрол върху „Булфелд“ ЕООД – фирмата, която управлява Mall Paradise на бул. „Черни връх“ в София.

В края на миналата година „Булфелд“ бе продадена на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle за рекордните 252.9 милиона евро. Едновременно с това бяха заличени залози върху предприятието на значителна стойност в полза на Уникредит Булбанк.

Сумата, получена от продажбата на мола, е достатъчна, за да покрие част над 50% от финансирането.

Освен Гамгойнейшвили инвеститорите в тези проекти бяха Роланд Исаев, Йосиф Блаошвили и Давид Коблианидзе.

Вижте кой е Гамгонейшвили

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *