вестници

10 май: Всяка фирма със собствен бюрократ

В последния ден на предизборната кампания, когато заключителните интервюта по вестниците ни заливат с обещания и банални истини, една малка новина ни насочва към един от източниците на проблеми за бизнеса – бюрокрацията. За съжаление тя често ни се налага от вън, както научаваме от „24 часа„: Малки фирми в обслужващия сектор ще бъдат задължени да имат служител по защита на личните данни според директива, подготвена от Европарламента. Изискването се отнася до фирми, които имат над 500 клиенти на година (това означава например, че всеки сайт за електронна търговия с един зает трябва да си назначи и бюрократ по личните данни).[fb_button]

Част от големите държавни предприятия продължават да трупат загуби, а друга част свиват печалбите си. Сред тези, които отчитат печалба, е БЕХ – с 40 млн. лева повече, съобщава „Сега„. „Капитал“ също анализира данните с акцент на значението на енергетиката – над 9 млрд. приходи за миналата година.

Близо 30,5 млн. лв. са спестени от оперативната програма “Човешки ресурси”. Икономията е от вече приключили схеми, чиито бюджети не са били усвоени, или от намаляване на разходите за отделни проекти. Спестените средства ще се насочат към програмата за асистенти на хора с увреждания, за подкрепа на докторанти и др., съобщава „Труд“.

Ентусиазмът на служебния премиер Марин Райков и на транспортния министър Кристиан Кръстев от откриването на вече готовата жп линия Свиленград – турска граница, вчера бе помрачен от недоволството на стотици представители на превозни фирми, които блокираха границата при Капитан Андреево, съобщават „Сега“ и повечето останали вестници.

Цената на едро на първите български череши ще е 5-6 лв. за кг, а на първия внос от Турция – 50 лева за килограм, съобщава „Стандарт„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *