Поредица събития увеличиха напрежението в световната икономика и, в частност, на борсите. Последните мита, наложени от американския президент Доналд Тръмп за вноса от Мексико промениха правилата на играта в момент, когато световният растеж е крехък.

Рязките движения на световните пазари на акции и облигации тази седмица показват, че търговските спорове ще имат последици. Световните капиталови пазари имаха най-лошия си месец от декември. Доходността на държавните облигации рязко спадна (цените се покачват) поради бягството от риск и очакванията, че слабият растеж ще понижи инфлацията.

Решението на Доналд Тръмп да обвърже въвеждането на 5% мита с нелегалната имиграция внася сериозен елемент на несигурност, като накара пазарите да се чудят кой ще е следващия проблем, който той ще преследва чрез търговски ограничения.

Тръмп все още обмисля решението си за европейските и японските производители на автомобили. Но неотдавнашните обрати на търговската политика на президента потвърждават, че позицията на САЩ може да се промени с един туит.

Доколко търговската политика наТръмп ще засегне глобалния растеж е неясно. Подхранвана от намаленията на данъците, американската икономика отбеляза най-силната си година на растеж от 2015 г. през миналата година и тази година започна добре. Но докато ръстът на брутния вътрешен продукт от 3.1% през първото тримесечие поставя САЩ като най-бързо развиваща се водеща икономика, композицията на растежа е слаба. До голяма степен той се дължи на натрупването на запаси, което не може да е устойчива тенденция. Данните за производството и дълготрайните стоки  са слаби.

Ръстът остава крехък в други страни, отбелязва FT. Обновените фискални стимули поддържат икономическите резултати на Китай засега, но перспективите започват да избледняват. Последните данни за производството показват свиване, а търговията на дребно е на най-ниско равнище от 16 години. В еврозоната германската икономика се върна към ръст през първото тримесечие, след като миналата година едва избягна рецесията, но перспективите остават лоши и инфлацията е под целта на ЕЦБ.

Десетгодишната доходност на щатските ДЦК се завръща на нивата, наблюдавани последно през септември 2017 г., и сега цените отразяват очаквания за две намаления на лихвите (с по 1/4) от Федералния резерв тази година. Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия спада до най-ниското си ниво в петък при -0,2%.

Мексиканската бомба на Тръмп избухна само четири седмици преди срещата на върха на Г-20 в Осака. В миналото инвеститорите можеха да разглеждат срещите на високо равнище като шанс за дипломатически пробиви на високо равнище или координирани международни действия. В епохата на „Америка на първо място“ очакванията трябва да бъдат понижени. Това отново засилва натиска върху централните банки.