Две от най-големите интернет медийни групи у нас – “Нетинфо” и “Инвестор.Бг” смениха собственика си, засилвайки концентрацията на единствения медиен пазар у нас, достъпен за дребни играчи. И в двата случая купувач са компании, чийто основен фокус е върху ефирните медии – телевизията “България он Ер” и “Дарик радио”. Предстои да видим как симбиозата ще се отрази на съдържанието на онлайн медиите и тяхното присъствие на рекламния пазар.

Днес стана ясно, че Bulgaria on Air е придобила 88% от Investor.bg. Купувачът е отправил оферта и за останалите дялове.
Сделката бе сключена на фондовата борса, а цената е 16 млн. лв.
Investor.bg притежава едноименния сайт за финансово-икономически новини investor.bg, както и новинарския портал dnes.bg и множество други брандове – от сайт за запознанства до портал за имоти.
Приходите на компанията са над 4.1 млн. лв. за 2012 г., което е ръст от 3.5% спрямо година по-рано. Печалбата на Investor.bg е 460 хил. лв. при 182 хил. лв. за 2011 г.

Сделката за “Нетинфо” бе договорена преди дни, но потвърдена официално днес. Купувач на най-голямата интернет група е “Дарик нюз” ЕООД, а цената е 12 млн. евро, значително по-ниска от сумата, на която “Санома” закупи интернет компанията преди пет години.

Обединението между Нетинфо и сайтовете на Darik ще доведе до обхващане на над 90% от интернет потребителите в България, заяви Христо Христов, основател на “Дарик Нюз” .

Към момента Нетинфо покрива със съдържание 80% от интернет потребителите в страната. Това се осъществява чрез пощата АБВ, българският вариант на Youtube – Vbox7, платформата за споделяне на файлове Dox.bg и други популярни сайтове.

Реалните потребители на Нетинфо са 2.9 млн. към февруари, по данни на Gemius. Основните посетители на сайтовете в групата са на възраст между 15 и 44 години.

От своя страна, “Дарик Нюз” ЕООД има над 1.1 млн. реални потребители към месец март, по данни на Gemius, и покрива 28.5% от интернет аудиторията в страната. В групата влизат сайтове – лидери в своите категории като информационният DarikNews.bg, спортният Gong.bg, финансовият DarikFinance.bg, сайтът за споделяне на юридическа информация Lex.bg и други.

Сравнение на сделките

Показател Нетинфо Инвестор БГ
Цена 12 млн. евро 16 млн. лв. за 88%
Нетни активи 4 млн. лв. 7.6 млн. лв.*
Печалба 809 хил. лв. 460 хил. лв. *
Приходи 7.2 млн. лв. 4.2 млн. лв.
Посещения месечно 900 млн. 170 млн.
Данните за Нетинфо са за 2011 г. * Предимно ДНА ** Печалбата е формирана частично от продажба на сайтове, вкл. 25% от Aha.bg. Печалбата за 2011 г. е 182 хил.

Актуализация на 27 април: Според “Капитал” цената на “Нетинфо” е 8.5 млн. евро, е печалбата за 2012 г. – 640 хил. лева. Има сериозно забавяне в началото на 2013 г. заради оттеглянето на хазартните компании като рекламодатели.