Новини, Медии

БЕХ смени шефовете си и реорганизира заема с настъпващ падеж. Citigroup ще организира рефинансирането на заема на НЕК към BNP Paribas, съобщава „Капитал„. Международната банка първо ще трябва да осигури до 21 май краткосрочен кредит от 195 млн. евро, а после ще трябва да пласира облигации до 250 млн. евро.

Новите шефове на БЕХ са шефът на летищния оператор „Голдеър Хендлинг България“ и член на консултативния съвет на Сметната палата Тодор Шопов, както и зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов. Въпреки очакванията Михаил Андонов запазва поста си, съобщи „Труд“.

България се намира в челната тройка в ЕС по най-малък бюджетен дефицит за 2012 г. Преди нас са само Естония (дефицит от 0,3% от БВП) и Швеция (дефицит от 0,5%), като България има равен резултат с Люксембург (0,8%). 0,32% от икономиката на ЕС през 2013 г. се дължи на България, сочат данните на Евростат, цитирани от „Стандарт“ и други вестници.

Смяната на директора на Държавната агенция по хазарта, е другата тема във всички вестници. Новият шеф – Иван Еничеров, е бил съдружник на Борислав Манджуков, съобщава „Труд„.

Тировете да се движат по пътищата до 18 часа в петък, а не до 16 часа, както е сега, предлага „Автомобилна администрация“, съобщава „24 часа„.

От 3 до 7% вървят лихвите по кредитите за малките и средните предприятия от новата схема на инициативата „Джереми“. Тя стартира в началото на годината и заемите вече се отпускат от 5 банки, информира още „24 часа„.

Една от най-интересните статии днес е за ирландският опит с т. нар. лични фалити (идеята дори бе за кратко в предизборната програма на БСП). Разказва го „Капитал„. Три схеми ще бъдат достъпни от началото на юни, за да помогнат на кредитополучателя да възвърне платежоспособността си в рамките на три до шест години. Всеки кандидат ще има свой консултант по несъстоятелността (PIP), който ще посредничи между него и кредиторите му с цел постигане на устойчиво решение за двете страни.