Милен Велчев

Милен Велчев вече е управител на Вива Телеком, а Георги Велчев влезе в Надзорния съвет на БТК, показват данни от търговския регистър. Цветан Василев и досегашният му партньор ВТБ Капитал изглеждат влизат в директна битка за най-ценния актив от империята около КТБ.

На 27 януари едноличният собственик на БТК – Вива Телеком е подменил целия състат на Надзорния съвет на компанията. Новите членове са Светослав Жоров Димитров, който изглежда представлява Василев, Георги Емилов Велчев и Майкъл Ърнест Тененбаум от САЩ, който е представител на кредиторите-акционери.

Преди това шефът на българското поделение на руската банка ВТБ Капитал Милен Велчев бе вписан като управител на „Вива телеком България“, става ясно от справка в Търговския регистър.

Това дружество е фактическият собственик на БТК. Собственик на „Вива телеком България“ е регистрираната в Люксембург компания – InterV Investment S.a r.l.

От промяната в Търговския регистър става ясно, че „управителят Милен Емилов Велчев представлява дружеството винаги съвместно с управителя Златозар Кръстев Сурлеков или с управителя Светлана Иванова Бахчеванова“.

Подмяната е част от опита на ВТБ да подмени управлението на БТК, и по-конкретно смятания за близък до Василев Златозар Сурлеков. Интересно е обаче, че решението на едноличния собственик на капитала е подписано съвместно от Сурлеков и Милен Велчев, въпреки че и двамата имат право да представявляват „Вива Телеком“ заедно с други членове на съвета.

В момента Сурлеков е председател на УС на БТК, а ВТБ се опитва да го смени. Предстои да видим как ще действа новият Надзорен съвет. Руската банка има второкласен залог върху акции на БТК.

Активизирането на руската банка изнерви Цветан Василев, който преди месец коментира в интервю за „Банкер“: „„Виваком“ винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени в българската джунгла. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля „Виваком“ на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално“. Преди това „Труд“ съобщи, че Василев „отмъкна БТК“, чрез прехвърляне на дяловете на „Бромак Телеком Инвест” във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.C.A., на ново дружество под контрола на Василев, а именно – SHCO 79 S.a.r.l., Люксембург. С това прехвърляне се прави опит за скъсване на връзката между кредитополучателите от КТБ – „ТЦ-ИМЕ” АД и „Технотел Инвест” АД (и неговото дъщерно дружество „Бромак Телеком Инвест” АД), пише вестникът.

Междувременно справка в търговския регистър показа, че по искане на НАП, която пък е била сезирана от СГП на 23 юни, са блокирани дяловете на „Технотел Инвест“ в „Бромак Телеком Инвест“.

БТК стана обект на разследване от КЗК заради сигнал изпълнителния директор на „Технологичен център – институт по микроелектроника“ АД (ТЦ-ИМЕ) Теодора Танева. Тя е един от бившите приближени на Василев, които станаха свидетели на прокуратурата след шумния развод с Делян Пеевски.

btc