И българин сред 25-те най-смели компании (втора част)

Продължаваме с втората част на списъка на списанието Inc. на най-смелите и иновативни компании. Гледайте на него като на пример за добра практика, а не като на класация.

Технологии

Organovo

Според изпълнителния директор на „Органово” Кейт Мърфи решението на проблема на хилядите, чакащи трансплантация, е 3-D биопринтиране на органи. Лекарите могат да създават органи в лаборатория, когато това е необходимо.

Професор Габор Форгац и неговият екип от Университета на Мисури разработват технологията и основават компанията през 2007 г. Оттогава „Органово” има поразителен успех в областта на инженеринга на тъкани. За разлика от други подобни методи, които използват полимери – биоматериали, които създават структури и връзки към клетките, NovoGen MMX Bioprinter на „Органово” използва човешки клетки, за да създаде реални тъкани. Както е при всеки 3-D принтер, лазери насочват производството на всяка тъкан. Но вместо мастило или пластмасов шаблон, принтерът отделя течност, пълна с човешки кленти. Процесът се повтаря, създавайки множества купчини от клетъчни слоеве, които се придържат чрез неинвазивен гел. След това клетъчната биология си казва думата: клетките се събират, както биха направили в развиващото се човешко тяло и накрая образуват истинска тъкан.

Най-голямото предизвикателство е дебелината. Преходът от тъкън с диаметър 1 милиметър до 5 милиметра ще бъде по-труден отколкото от 5 мм тъкан да се изгради орган. Все още сме на години от това, казва Мърфи.

Silent Circle

Създавайки частната си комуникационна мрежа, Silent Circle прави текстовете, разговорите, видеоконференциите и имейлите на практика непробиваеми за хакери.

Основателите са привлекли двама от водещите криптографи в сета, включително Фил Цимерман, създател на PGP, най-използвания софтуер за шифроване на имейли. Те вече имат много клиенти, включително правителствата на девет държави.

Silent circle притежава всички компоненти – от сървърите до оптичните кабели.

Chamtech Technologies

Основателят на компанията има 20 години опит като инженер и след дълги експерименти накрая създава течност, съставена от наночастици. Когато изсъхне, тя функционира като високоефективна антена – независимо дали е изпръскана върху сграда или върху калъфа на мобилен телефон. Четвърт инч от спрея-антена усилва GPS сигнала с 300 процента. Разработката има военно приложение, както и при извънредни ситуации.

WiTricity

Представете си, че влизате в спалнята и айфонът в джоба ви започва да се зарежда. Или паркирате електрическата си кола в гаража и до сутринта, тя е заредена. Това е идеята на WiTricity, стартираща компания за безжично електричество. Основана е през 2007 г. от професор Марин Солячич, получател на стипендията за гении MacArthur.

Той прави откритие, което е убягвало на учените откакто Майкъл Фарадей формулира закона за електромагнитната индукция, обяснява изпълнителният директор Ерик Гилър. По думите му магнетичният резонанс, създаден от бубини от проводници като мед, би могъл в крайна сметка да замени жиците като основен източник на енергия. Все пак докато това се случи, ще минат години.

Palantir

Една от най-тайните компании в Силициевата долина бавно става центърът за обработка на данни на вселената. Основана от Питър Тийл, Джо Лонсдейл, Алекс Карп, Стивън Коен и Нетън Гетинг, Palantir изгражда софтуерни приложения, които използват алгоримитми и модели, за да подпомогнат анализа на данни. Светът е пълен с информация и въпросът е как тя да се направи използваема, да се превърне в знание и след това – в мъдрост. Звучи като във филма Person of Intelect и има защо: Алгоритъмът е бил използван за наблюдение на терористични мрежи.  А след урагана Санди инженерите от компанията разработиха плъгин, който позволяваше на доброволците да събират молби за помощ в реално време, използвайки смартфоните си.

Социално въздействие

Change.org

Този сайт дава думата на гражданите, като им позволяват да пускат безплатно петиции. Основан е през 2007 г. първоначално като социална мрежа за социална промяна. Но се оказало, че хората се фокусират твърде много върху широки цели и създават ежедневни промени. Така че сайтът се променя в мрежа за блогове, като позволява на хората да пускат петиции.

Coursera

Онлайн платформата за обучения свързва най-добрите университети в света с най-отдалечените кътчета на света. Създадена е само преди година и вече има 3.2 млн. потребителя (включително в България, можем да го потвърдим). Повече от 60 университета, включително  Princeton, Columbia и  Stanford предлагат курсове. Компанията е набрала 22 млн. долара капитал от фондове.

Uncharted Play

Компанията използва ежедневно спортно оборудване, за да помогне на хората, които нямат електричество да генерират чрез спортни занимания.

Около 30 минути игра на футбол със специалната топка Soccket зареждат за около 3 часа LED лампа, която е включена в пакета.

Компании като Western Union планират да разпространяват топката  безплатно като част от тяхната програма за корпоративна социална отговорност. В случай, че някоя българска корпорация (например ЕРП) намери за уместно да разпространи лампите примерн в Столипиново – до края на месеца се приемат предварителни заявки.

Matternet

Създадената преди две години компания в Пало Алто компания, използва безпилотни самолети, за да свързва хората в отдалечените райони. По данни на Световната банка около 1 милиард души нямат достъп до надеждни пътища, което означава, че нямат достъп до медицински грижи, магазини и прочие. Четиримата основатели на компанията се срещат през 2011 г. в Singularity University,  инкубатор за бизнес идеи с потенциал за положително влияние върху живота на 1 милиард души в рамките на 10 години. Един от четиримата е българинът Димитър Пачов.

Безпилотните самолети могат да преминат 6 мили с едно зареждане, носейки медицински доставки, тестове за СПИН и подобни. Компанията обаче трябва да преодолее много пречки, в това число законови (в някои страни тези самолети са забранени) и високата цена (2-3 хилияди долара за един самолет, без да се смятат станциите за зареждане).

 Azuri Technologies

Indigo

Панел в Южен Судан. Фото: Azuri Technologies

Компанията доставя евтини соларни панели в развиващите се страни, по-специално в Африка, където един традиционен панел струва колкото кола на старо. Azuri е пласирала 7000 соларни системи Indigo в Подсахарна Африка и планира да има 150 хиляди системи до края на годината.  Indigo комбинира мобилен телефон и соларна технология, за да позволи на клиентите да платят за енергията със скречкарти на части.

Потребителите купуват картите за 1-1.50 долара от местни търговци. След това те изпращат смс на Azuri с кода от картата, за да активират системата, която се изплаща за 18 месеца на вноски. След този период потребителят плаща такса за обслужване от 50 цента на седмица или пък може да си купи разширена система, която генерира достатъчно енергия за четери лампи, телефон и радио (всичко това за 2 долара на седмица).

Фирмена култура

Morning Star

Тази компания е най-големият преработвател на домати в света. Попада в списъка на Inc., тъй като 400-те работници вземат всички решения – от това как да си вършат работата, до необходимите им ресурси. Без шефове, титли и повишения. Основана през 1970 г., Morning Star има оборот от 700 млн. долара. Собственикът й Крис Ръфър започнал бизнеса си с превоз на домати, за да установи, че наученото по мениджмънт в университета не му помага в управлението на шофьори.

Системата, която прилага в доматените заводи, е по-скоро взаимно управление. Ангажиментите, които служителите поемат един към друг, са скрепени с взаимни договори, известни като колегиални писма за споразумение. В тях описан приноса на всеки за успеха на компанията. Избрани от служителите комитети по заплащането установяват нивата на заплатите след като измерят резултатите на всеки спрямо неговите ангажименти и други метрики.  Morning Star може да си позволи да плаща 15% по-високи заплати и 35% по-високи бонуси и придобивки отколкото е средното ниво за индустрията, тъй като си спестява разходи за мениджъри и производителността е висока.

Trek Bicycle

Тази компания е избрана заради специалното внимание, което отделя на здравните грижи за работниците. Те не могат да получат медицински застраховки, ако не преминат задължителен медицински преглед и биометрични измервания. Но това не е всичко – работниците трупат точки чрез физически упражнения, провеждат се обучения за здравословен начин на живот, вредните храни са забранени в кафенето, в баните са залепени здравни съвети и прочие. Всичко това се случва след като през един месец трима служители имат сериозни здравни проблеми – единият е бил пушач, останалите с наднормено тегло. В Trek Bicycle работят 1750 души.

New Belgium

В пивоварната New Belgium в Колорадо бирата се лее свободно, а счетоводните книги са отворени за всички служители, които са и нейни собственици. Два пъти в годината се провежда церемония по въвеждане в собственост, на която всеки нов служител (с 1 г. стаж) обяснява какво означава компанията за него. Изпълнителният директор Ким Джордан преди всяка церемония приготвя за новите специален талисман Mojo от мед и различни мъниста, „за да ни напомня, че всички ние сме различни и, че е нужен уникалния талант на всеки, за да се направи общност”.

Menlo Innovations

В Menlo груповата работа е доведена до крайност. Софтуерната компания от Мичиган кара своите 50 служители да работят по проекти с партньори, които се сменят всяка седмица. Изпълнителният директор също няма офис, а се мести според проекта. Идеята е заимствана от авиацията. Националното бюро за транспортна сигурност преди много години установява, че ако един пилот и неговият помощник работят дълго време заедно, това води до самодоволство, което създава опасност. Изчезват любопитството и никой не задава въпроса „Ей, защо го правиш така?”.

Още два интересни детайла: За да гарантира, че няма да се налага програмистите да работят извънредно, компанията предлага 25% отстъпка на клиенти, които са съгласни на гъвкави крайни срокове. А служителите не получават повишение, преди специална вечеря с техните партньори, по време на която получават детайлна критика за работата си.

DreamHost

Демокрацията управлява и в тази компания, която едва наскоро е избрала първия си изпълнителен директор.  Компанията предлага облачни услуги и уеб хостинг и съвсем не е нова – основана е през 1997 г. Но решава, че има нужда да привлече главен изпълнителен директор през 2011 г. За да спечели работата Саймън Андерсън преминава през две нива на селекция. На последното ниво се изправят трима, които са харесани от изпълнителния екип и които са дали съгласие да се явят на избори (единият все пак се отказал). Така Андерсън се изправя пред 100 души и списък с въпроси, подбран измежду въпросите на 60 от тях. Той печели с крехко мнозинство от 53%.

[fb_button]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *