Телекомуникации

Най-голямата телекомуникационна компания на Турция, „Тюрк телеком”, съобщи, че е подала обвързващи оферти за купуването на българските „Космо мобайл” (Глобул) и „Германос телеком”, съобщава вестник “Заман”. Компанията оповестява това в изявление до Истанбулската фондова борса.
„Нашата компания подаде обвързващи оферти за придобиването на всички акции на „Космо България мобайл” ЕАД и „Германос телеком България” АД, като част от стратегията за разширяване в околните региони на Турция”, се казва в изявление на компанията.

По информация на “Капитал” получените оферти са три –  от Turk Telekom, Telenor и Deutsche Telekom. Изборът ще стане ясен до края на месеца.

Чистата печалба на „Тюрк телеком” (бившия турски държавен оператор) за първото тримесечие на 2013 г. е намаляла с една трета. Дубайската „Огер телеком” държи 55% от „Тюрк телеком”, държавата 32%, а 13% се търгуват на борсата.

Основен акционер в “Теленор” е норвежкото правителство с 54.52%. “Капитал” напомня, че компанията се спрягаше като евентуален купувач на дела от 21% от Telekom Austria (собственик на “Мобилтел”), който последното лято в крайна сметка беше купен от компания на мексиканския милиардер Карлос Слим.

Пред електронното издание TeleGeography източник от Globul е намекнал, че е насрочен аукцион за петък, 19 април, информира investor.bg. Според същото издание Deutsche Telekom, която е собственик на 40% от OTE, е заявила участие само с цел да насърчи сериозни оферти от страна на останалите участници. От изданието прогнозират, че стойността на сделката може да достигне 700 млн. евро.

Пазарният дял на Глобул у нас е 36%.