Евро

Защо цените на IKEА в България и еврозоната са различни?

от автор

0 коментара Изследвания

Защо едни и същи стоки имат различна цена в отделните страни? Валутните курсове и данъчните ставки са сред популярните обяснения.
Двама професори от MIT Sloan – Алберто Кавальо и Роберто Ригабон заедно с Брент Немън от Университета в Чикаго проучват как цените на дребно са свързани с валутните курсове.
Те обръщат специално внимание на разликите между страни с еднаква валута, но различна икономика (еврозоната).

Учените проучват стоките на четири производителя/търговски вериги – Apple, IKEA, H&M и Zara. Учените сравняват цените на хиляди стоки в техните интернет магазини в 85 страни в края на всяка седмица от октомври 2008 г. до май 2013 г.
Периодично са правени сравнения и с цените офлайн.
За прцениоверка на резултатите е използвана контролна група, включваща Adidas, Dell, Mango и Nike. Във второто изследване те проучват по-малък набор от стоки. И в основната група, и в контролната резултатите съвпадат.

(На абсцисата стойност нула означава, че стоката се продава на една и съща цена в Испания и примерно САЩ, след като се отчете курса долар-евро, докато стойност 0.1 означава, че тя струва с 10% повече в САЩ, тъй като скалата е логаритмична. Стойностите на ординатата показват колко стоки съответстват на подобни относителни цени.)

Когато учените сравняват едни и същи стоки в две страни с плаващи валутни курсове, дисперсията в цените се оказва по-голяма, отколкото между две страни с фиксирани валутни курсове. Отклоненията в страните с фиксирани курсове са с 15 до 40% по-малки, отколкото при държавите с гъвкави валути.

При това на ценовите отклонения не влиценияят нито транспортните разходи, нито културните разлики, нито дори платежоспособността на хората. Цените на едни и същи стоки в рамките на еврозоната не се различават, но извън нея разликата достига десетки проценти.
В рамките на валутния съюз разликата е с 30-50% по-малка, отколкото между две страни с фиксиран курс. Тоест мебелите на IKEА имат сходна цена в Германия и Франция благодарение на еврозоната, докато между Германия и Дания (датската крона е извън еврозоната) разликата нараства.
Същата закономерност се откроява при сравняването на цените в САЩ с доларизираните икономики на Еквадор и Салвадор или в страни, чийто курсове са силно зависими от долара като Йордания и Ливан.

Учените обаче правят уговорката, че техният анализ не е универсален. Така например цените на пресните зеленчуци или автомобилите в много по-голяма степен зависят от фактори, които не са свързани с валутните курсове.

Изследването показва още, че реалните валутни курсове отразяват предимно разликите в цените по времето, когато стоките са представени за първи път, за разлика от различините влияния или номиналната нееластичност през жизнения цикъл на стоката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *