мозък

Защо мъжете и жените мислят различно

Невролозите доказват, че жените и мъжете са предразполжени да мислят различно, като мъжете са по-добри, когато трябва да се концентрират само върху една една задача, докато жените се подготвени да се справят с много неща едновременно, което в редица случаи ги прави по-добри ръководители.

Жените и мъжете показват отличителни разлики в това как нервните влакна свързват различните области от мозъка им, показват половин дузина скорошни изследвания, посветени на разликата между половете. Тези връзки са оформени от взаимодействието на наследствеността, опита и биохимията. Никой не знае как разликите между половете по отношение на мозъчните връзки се пренасят в мисленето и поведението и дали те засягат начина, по който мъжете и жените възприемат реалността, обработват информация, формират преценки и се държат в обществото, но това вече предизвиква дискусии, пише Wall Street Journal. „Това е възпламеняващо, казва Пол Томпсън, професор по неврология и директор на Центъра за генетична образна диагностика в Университета на Южна Каролина (USC). Той управлява проект за създаване на база данни с 26 хиляди мозъчни сканирания от 20 държави, за да сравни резултатите от неврообразната диагностика. Хората, които разглеждат резултатите по отношение на половите различия се вълнуват или вбесяват, добавя той.

Изследователите търсят в тези вариации обяснение за различните начини, по които мъжете и жените реагират на здравни проблеми, вариращи от аутизъм (по-често срещан сред мъжете) и множествена склероза (по- често срещана сред жените) до мозъчен удар или депресия.

Ние трябва да намерим разликите първо, преди да можем да се опитаме да ги разберем “, каза Неда Яханшад, невролог в USC, ръководител на изследването по времето, когато работи в Университета на Калифорния, Лос Анджелис.

Д-р Яханшад и нейните сътрудници тогава правят 2011 образни проучвания на здрави близнаци, включително 147 жени и 87 мъже, за да проследят връзките в мозъка. Тя открива “значителни” полови разлики в зоните на челния лоб на мозъка, свързани със самоконтрола, речта и вземането на решения.
В най-изчерпателното проучване досега, учените, ръководени от биомедицинския анализатор Рагини Верма в Университета на Пенсилвания, намират безброй връзки между важни части на мозъка, които се развиват различно при момичета и момчета, докато те растат, което води до различни модели на мозъчни връзки между младите жени и младите мъже.

Екипът заснел мозъците на 949 здрави млади хора, 521 жени и 428 мъже, които са на възраст 8-22 . Подобно на екипа на Яханшад, д-р Верма е използвал техника, наречена Diffusion Tensor Imaging, за да проследи как водните молекули се съединяват с нервните влакна на мозъка, които формират физическия скелет на мисълта. Проучването беше докладвано по-рано този месец в списание на Националната академия на науките.
Невронните модели се появяват само когато се комбинират резултатите на стотици хора. За отделния човек половите характеристика може да са подтиснати от индивидуалните. Картата на невронната мрежа на д-р Верма документират мозъка в момент на ярост на сътворението. Като се започне от ранна детска възраст, мозъкът произвежда неврони с темп половин милион на минута. До 5-годишна възраст размерът на мозъка средно е нараснал до около 90% от този на възрастен. До 20-годишна възраст мозъкът е натъпкан с около 109 000 мили влакна на бялото вещество, според датско проучване от 2003 година.

В резултат на диети, житейски опит или биохимия, невроните и синапсите безмилостно се подкастрят, като се започне в детството . Това пресяване продължава на пресекулки през юношеството и отново нараства в средна възраст. “В детството не виждаме голяма разлика между мъжкия и женския мозък”, каза д-р Верма. Повечето промени започнат да се случват в юношеството.

Най-общо казано, жените на възраст около 20 години имат повече връзки между двете мозъчни полукълба, докато мъжете на същата възраст имат повече съединителни влакна в рамките на всяко полукълбо
Това подсказва, че жените са по-готови за аналитично мислене и извършването на множество задачи едновременно (мултитаскинг). Мъжете, от своя страна, са по-фокусирани върху задачите, които изискват внимание върху едно нещо. Но изследователите предупредиха такива заключения са спекулативни .
Експертите също така предупреждават, че едва доловимите разлики между половете по отношение на мозъчните връзки могат да бъдат отхвърлени от нормалните различия в размера на мозъка на мъжете и жените и в плътността на мозъчната тъкан. Други фактори, като например дали човек пише с лява или дясна ръка, също оказват влияние върху структурата на мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *