НОИ

Закон предвижда пенсиониране на възрастни лекари и учители

от автор

0 коментара България

Депутати предлагат да се възстанови възможността работодателят да прекратява с предизвестие трудовия договор на работник и служител, придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Подобна мярка поискаха наскоро от БСК, но законопроектът на Милко Багдасаров и негови колеги се отнася само до работещите пенсионери в публичния сектор.
Според тях той е част от мерките за борба с младежката безработица. В България през последното тримесечие на 2013 г. безработните са 411,6 хиляди, 64% от които са на възраст до 35 години. Страната ни е на първо място по относителен дял на младежи между 15- 24 години, които не работят. Безработните младежи с висше образование са 23,4% от тях, мотивират се вносителите.
От друга страна общият брой на навършилите 63 г. за мъжете и 60 г. за жените са 147 хил. души. От тях 34 774 са заетите в публичния сектор, като 13 925 са работещи пенсионери. По статистически данни работещите навършили пенсионна възраст, които не са пенсионери са 20 849, като в тази цифра са и лицата, които нямат необходимия осигурителен, както и заетите по служебно правни отношения, чиито права на пенсия и работа са регламентирани в Закона за държавния служител.
В областта на образованието, сред педагогическия персонал заетите до 35 годишна възраст са само 9%, а учителите над 55 г. са над 30 на сто. Навършилите 60 години учители са 5243. Голямото неизвестно е дали има интерес от младите към учителската професия.
Законът ще засегне и възрастните лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *