Петър Чобанов

„Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството”. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за агенция „Ройтерс”. Преди него премиерът Пламен Орешарски също заяви, че заемът не е използван – “тази ликвидност, която беше мобилизирана от Министерството на финансите, до този момент не е изразходвана и най-вероятно няма да бъде изразходвана”, каза той.

В понеделник правителството емитира извънредно дълг за 1.23 млрд. лева, за да посрещне евентуална нужда от осигуряване на ликвидност на ПИБ. Според сведения от пазара сетълментът е бил още същия ден, тоест парите е трябвало да постъпят по сметката на правителството в БНБ в понеделник, вместо в сряда, както се прави обикновено.
Но прави впечатление, че фискалният резерв, съхраняван в БНБ, почти не помръдна. Това би могло да се случи, ако парите са минали транзитно през сметката на правителството (което Чобанов като че ли отрича) или, ако е имало големи разплащания за над 1 млрд. лева.фискален. Възможно е парите да са депозирани в друга банка или да се използват за КТБ.

(Размерът на фискалния резерв към 31.05.2014 г. е 5,8 млрд. лв., в т.ч. 4,9 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,9 млрд. лв. вземания от фондовете на
Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. Към същата дата в БНБ са отчетени 4 391 982 хил. лева, тоест в банките е имало малко над 500 млн. лева).

В интервюто на Чобанов се казва още, че последните събития в страната няма да повлияят на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от брутния вътрешен продукт за тази година. Министър Чобанов коментира също така, че те няма да се отразят и на предвидения икономически растеж, който за 2014 г. е заложен на 2,1 процента (официално е 1.8%). Според него се наблюдава акумулиране на вътрешни инвестиции, „което ни дава увереност, че нашата прогноза за тази година е постижима”, уточнявайки, че ръстът им е над 4% през всяко едно от последните две тримесечия.
Министърът на финансите заяви още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 млрд. евро на международните капиталови пазари със само 2,95% купон за емсиия десетгодишни облигации, която беше менажирана от HSBC, Citi и JP Morgan. Той допълни, че на предхождащата емисия през 2012 г. купонът е бил 4,25 процента. Министър Чобанов уточни, че страната ни излиза рядко на международните пазари и то само когато има нужда, и че през тази година това е малко вероятно да се случи отново.

Допълнения: Към 3 юли депозитът на правителството достигна 6.8 млрд. лева в резултат на постъпили средства в размер на около 1479 млн. евро. МФ и БНБ не отговориха на въпросите на economix.bg за средствата от емисията в понеделник.

Днес бе сменен Надзорния съвет на ББР, която се очаква да извърши рекапитализацията на КТБ. Новите членове са проф. Николай Неновски, Деница Кирова от МФ и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, съобщи “Капитал”. Също днес трябва да приключи одитът на Корпоративна.