Данъци

Забравихте ли този данък?

От януари насам почти по нищо не личи, че България има финансово министерство. Страната се разделя от противоположни мнения по един стратегически въпрос – присъединяването към еврозоната, дискусията често прескача границите на професионализма, но МФ не изразява мнение. То мълчи и за постоянните настоявания да смени синдиците на КТБ или поне да внесе малко яснота за това какви ги вършат. И ако това е въпрос на политика и може да се оправдае някак с желание да не се поемат излишни рискове за кариерното развитие, то остава дълбоко неясно защо министерството не изпълнява дори минимума дейности, които трябва да свърши.

Едно служебно правителство може да отложи почти всичко друго, но не може да отложи събирането на данъци. То на свой ред зависи от ясните правила и процедури. Ноторен пример за неясни правила и процедури е Данък Уикенд. Масово партиите включиха в политическите си програми обещание да го отменят. Това не може да стане, защото Данък Уикенд (и неговият близнак – т. нар. Данък Натура) всъщност не е точно данък. Това, което може да стане, е да се приемат работещи правила, така че принципното добро намерение да се избегне неправилното ползване на данъчен кредит за скъпи коли, които се карат от сина на шефа, да не се превръща в административно бреме за бизнеса. А както стана ясно на форума, който проведохме през януари, бизнесът иска да спази закона, но често не знае как. Законът и правилникът достигнаха до възможно най-голямо ниво на детайлизация в опит да обхванат и най-дребните казуси, увеличавайки по тази начин възможността за корупционен натиск.

МФ беше предложило миналата есен доста затормозяващи (и отклоняващи се от директивата) промени в Закона за ДДС. С помощта на консултанти преди второто четене тези промени поне бяха приведени в съответствие с директивата, макар да бе заложен нисък стойностен праг за другите активи. Но останаха много неща, които да се уточнят в Правилника. Един вариант на промените, от който много консултанти вдигнаха ръце, все пак бе качен за обществено обсъждане в началото на годината.

Докато беше в оставка правителството на Борисов успя да приеме много решения, които можеше и да остави на наследника си, но пропусна да приеме правилника. Общественото обсъждане приключи, но на сайта на министерството няма справка за резултатите от него (само за предишните промени през 2016 г.). Така вече трети месец (и втори данъчен период след последните промени в закона) счетоводителите отчитат данъка със старите декларации и процедури.

Министерството бе подсетено за проблема с неприетия правилник за ДДС от омбудсмана по друг повод. Става дума за освобождаването от ДДС на храни, дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност. Това бе гласувано още по-рано (ноември 2016 г.) и трябваше да се прилага от 1 януари 2017 г., но се оказа, че текстът не работи защото няма приет Правилник, освен това не е довършена нормативната уредба за хранителните банки. Как протоколите за даренията ще се се отразяват в дневника за продажбите и справка-декларацията за ДДС трябва да се определи в ППЗДДС.

Не по-малко фрапантен беше проблемът с т. нар. Натура. Промените в ЗКПО бяха въведени като форма на облекчение, като може да се избере алтернативен данък върху отчетените разходи за лично ползване, вместо те да се облагат като доход на служителя. За да има облекчение обаче, въпросният доход трябваше не само да престане да се облага по ЗДДФЛ (ако е избран ЗКПО), но и да не се начисляват осигуровки за него. За целта бе необходима една малка промяна в Наредбата за елементите на възнагражданието и осигурителния доход. Тази промяна е била съгласувана на ведомствено ниво още миналата есен. Но някой постоянно забравяше за нея. От тогава имаше достатъчно време – но нито правителството на Бойко Борисов, нито служебното се сети навреме да даде смисъл на Данък Натура. Едва на 21 февруари министерството пусна измененията за обществено обсъждане. То ще продължи до 23 март, което означава, че наредбата трудно ще бъде публикувана преди 30 март. Промените чакат одобрение и от Тристранния съвет (а той се събра например онзи ден, за да си говори за приоритети).
Ситуацията е близо до абсурда, защото тече данъчна кампания – а изборът ЗКПО или ЗДДФЛ се прави с данъчната декларация, която трябва да се подаде до края на месеца. Как да избереш, като не е ясно дали наредбата ще отмени осигуровките?

Сега сме в предизборен период, време на големи приказки за политическа воля, приоритети и стратегическа ориентация. Но българските правителства се провалят зрелищно не само по големите въпроси, а и на ниските нива. Това е дефект на липсващата отговорност и сгрешената система на подбор, в която лоялността често замества компетентността. Примери като горните има в много сфери, всеки ден. А когато хората постоянно се сблъскват с неефективност и некомпетентност на администрацията, те започват да ритат срещу статуквото. Не се чудете после защо антисистемните партии набират сила.

Забележка: След публикуването на статията МФ обяви на интернет страницата си резултатите от обществено обсъждане на проекта за промени в ППЗДДС, проведено през януари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *