Nick D’Aloisio

Най-големият уеб портал Yahoo обяви, че ще купи Summly, стартираща кампания за мобилни приложения, собственост на 17-годишен младеж. Цената е около 30 милиона долара, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свой източник.

Порталът обяви сделката на блога си, без да уточнява подробности. Summly, основана от Ник Д’Алойзио, когато е бил на 15 години, е мобилно приложение, което обобщава новинарски статии за малки екрани. За целта се използва алгоритъм с елементи на изкуствен интелект. Summly показва на смартфона резюмета на статии от интернет в размер до максимум 400 знака.

Младият предприемач е бил подпомогнат от бизнес ангели, става ясно от сайта му, първият от които е милиардерът от Хонконг Ли Ка Шин. Сред подкрепилите го са още Аштън Кътчър и Йоко Оно.

Той ще се присъедини към Yahoo с няколко човека от екипа си. Като част от сделката се предвижда приложението да бъде спряно и интегрирано в Yahoo.
photo: yahoo.comГлавният изпълнителен директор Мариса Майер е фокусирана върху предлагането на уеб услуги, които са съобразени с индивидуалните потребители и търси възможности да привлече софтуерни инженери чрез покупка на малки технологични стартъпи, заяви тя на конференция миналата година.  Yahoo вече е придобил най-малко шест стартъпа, след като Майер пое властта през юли – включително Jybe Inc., Stamped Inc., OntheAir, Snip.it и Alike.