Wallstreet

За втори път тази година Уолстрийт е водеща новина, след като в първия ден на месеца спадът на Дау Джоунс надхвърли 700 пункта в интрадневната търговия, за да приключи със спад от 1.9%. От 26 януари, когато достигна връх от 26 617 пункта индексът е загубил почти 3000 пункта (11%). S&P 500 затвори със спад от 2.23% в понеделник, а технологичният Nasdaq Composite – с 2.7%, с което излезе на загуба за годината.

Въпреки опитите за възстановяване пазарът остана под натиск, като S&P 500 завърши седмицата със спад от 1.4%, а Dow и Nasdaq – с 2.3% надолу. В Европа понижението на Stoxx Europe 600 достигна 1.1% за седмицата.

Техническите анализатори спорят дали може да се разглежда като корекция или оформяне на негативна тенденция. От фундаментална гледна точка важни са причините за това понижение.

Търговската война с Китай

След като президентът Доналд Тръмп въведе протекционистични мита за стоманата и алумения, внос от Китай, Пекин отвърна на удара. На 1 април Китай обяви, че въвежда защитни мита за 128 стоки, които варират от 25% за свинско месо и алуминиев скрап до 15% за останалите. Общата стойност на вноса на тези стоки в САЩ е 3 млрд. долара годишно.

Взаимните ограничения засега обхващат 0,86% от търговията между САЩ и Китай. Но на 22 март Доналд Тръмп даде начало на втория етап от търговската война, като поръча да се изготви списък на позиции от експортната листа на Китай на стойност 60 млрд. долара, върху които също ще бъдат наложени търговски ограничения.

В сряда в отговор на предложените от администрацията на Тръмп мита върху продукция на авиостроенето и машиностроенето, Китай въведе мита върху част от вноса на САЩ, оценявана на 50 млрд. долара. Тези тарифи в размер на 25% ще се прилагат за внос на американски автомобили, соя, химикали и самолети.

В петък, 6 април администрацията на Тръмп отговори с ответни мерки на стойност 100 млрд. долара.

Това имаше незабавно отражение на борсите. Акциите на производителя на чипове Intel например, бяха най-засегнати. Компанията реализира 24% от продажбите си в Китай. Освен това повлия и решението на Apple да се откаже от чиповете на Intel в замяна на собствена разработка след 2020 г.

Кой е общият знаменател на спада на УолстрийтTesla

От началото на годината компанията на Елон Мъск губи почти 20% от стойността на акциите си, дори повече от Facebook.

През последните 12 месеца компанията е загубила 9%, на фона на ръст на   S&P 500 с 9% и на Dow Jones Industrial Average с 14%.

Tesla, която за разлика от други автомобилни компании, отчита доставки на тримесечие, обяви данните на 3 април.  Ключовото число, което инвеститорите следяха, е дали компанията е достигнала минималната цел за производство на 2000-2500 електроавтомобила Model 3 седмично. Оказа  се, че последната седмица на март са произведени 2020 автомобила – в ниския край на очакванията, но бяха успокоени притесненията за недостатъчна ликвидност.

Остават значителни съмнения, че зад компанията стои стойност, а не само очаквания. Пазарната капитализация на Tesla е почти 45 млрд. долара при 44 млрд. долара на Форд, която е на печалба и раздава дивиденти.

Освен това за напрежението на инвеститорите допринесоха изтеглянето на 123 хиляди от Model S и инцидента с Model X в Сан Франциско.

През миналата година приходите на компанията нараснаха от 7 на 11.7 млрд. долара, но се увеличи и чистата загуба – от 773 млн. долара на 2.2 млрд. долара.

Facebook

След като изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг призна, че ще бъдат необходими години, за да се оправи бъркотията с личните данни, можем да прогнозираме, че също толкова ще са необходими, за да се възстановят акциите на компанията.

Facebook, за разлика от Tesla е печеливша компания, но при съотношение цена печалба от 28, акциите изглеждат надценени с оглед на вероятния отлив на рекламодатели, разходите за спазване на законодателството и риска от санкции.

Amazon

Доскоро всичко изглеждаше розово за компанията на Джеф Безос. През миналата година продажбите й нараснаха с фантастичните  31% до 177.9 млрд. долара.

Амазон, чиито книжа се обезцениха с 5% в понеделник, на пръв поглед пострада само поради фактора Тръмп. Американският президент я обвини, че се е възползвала от ниски тарифи на американските пощи за доставките си и настоява да се преразгледа договора (макар че според независим анализ той носи печалба на пощите). Той също така недоволства от щатските данъци, които плаща технологичният гигант. Освен това има опити да се предизвика разследване на нейните бизнес практики.

Но тези ходове са само на повърхността. Vanity Fair, позовавайки се на източник от републиканците, написа, че Тръмп е обсебен от Джеф Безос, собственик на Amazon, както и на критичния към Тръмп Washington Post.

Фед

През март централната банка на САЩ очаквано повиши лихвените проценти до  1.5%-1.75%, продължавайки започналия през декември 2015 г. процес на нормализация. Заедно с това тя даде сигнал за нови повишения. Затягането на паричната политика поначало не е добра новина за корпоративния сектор – както заради по-високи финансови разходи, така и заради ефекта върху търсенето. Краят на лесните пари (включително изтеглянето на количествените облекчения) означава и, че по-малко горещи пари ще навлизат на Уолстрийт.

Макар че всички тези причини на пръв поглед изглеждат несвързани помежду си, те все пак имат общ знаменател. Въпрос е кой е той – несъгласуваната икономическа политика и изказвания на американския президент Доналд Тръмп или осъзнаването, че акциите на американските компании са надценени. Последното до голяма степен е свързно с опасения както, че очакванията по отношение на иновативните компании са били прекомерни, така и заради затягането нарегулациите спрямо технологичните компании. Все повече хора смятат, че те са излезли извън контрол и скандалът с личните данни е само част от тава. В много области Big Tech изтласкват традиционните бизнеси по начин, който прави съществуващите антимонополни правила смешни. Само в САЩ през миналата година 63% от всички разходи за дигитална реклама са отишли в джобовете на Facebook и Google, според данни на eMarketer. В САЩ има настроения и срещу Амазон заради ефекта, който има върху традиционните търговци. Сега махалото може да отиде в обратната посока, засилено от политици – популисти.

Допълнено с данните на Тесла, ответните мерки и данните за седмицата