Горни Лом

“Видекс” – на печалба и със сертификати за безопасност

“Видекс” АД е изплащала щедри възнаграждения на тримата членове на съвета на директорите – мажоритарният собственик Валери Митков, синът му Емил Митков и Ирина Миткова. Компанията, чийто цех край Горни Лом се взриви, е разполагала със сертификати за безопасност и е работила е на печалба.

Отчетът не подкрепя твърденията, че печалбата от утилизацията на мини е малка. Той оставя впечатление за предприятие в добро финансово състояние, снабдено със всички сертификати и отговарящо на всички нормативи.

През миналата година дружеството е отчело продажби от 4.4 млн. лева, включително от наеми и транспортни услуги. През 2012 г. те са били 5.5 млн. лева. Печалбата за 2013 г. е 105 хил. и се увеличава леко.
Износът е 27% от продажбите на дружеството. Сред неговите клиенти са „Лъки инвест”, „Булкем”, свързаното дружество „Видекс Арм” и НИЖП. Очевидно утилизацията и производството на боеприпаси не е единствена дейност, тъй като според отчета дружеството е изпълнител на ремедиацията на замърсени площи в ОЦК и на изготвянето на геомеханична и хидрогеоложка оценка на най-застрашените обекти на повърхността на затворените дейности в Мини Перник ЕАД.

Разходите за персонала са 2013 г. са 1.2 млн. лева, в това число само заплати и възнаграждения – 1033 хил. лв. Известно е, че в цеховете край Горни лом са работили 80 човека, но вероятно дружеството има и други наети. То е извършвало и други услуги, имало е база в Сеславци.
Според вицепремиера Йордан Христосков последната изплатена надница е за 240 лв. Работниците обаче разказаха пред репортери, че в началото на годината, когато е имало повече поръчки и са им начислявали извънреден труд, заплатите са достигали и 1000 лева.

Правят впечатление щедрите разходи за възнаграждение на Съвета на директорите – 342 хил. лева. Предишната година те са били 462 хил. лева.

Видекс притежава Сертификат ISO 14001 за управление на околната среда, Сертификат ISO 9001 за качество, Сертификат OHSAS 18001 за безопасни условия на труд, както и сертификат за безопасност CE.

В деня на взрива работниците са проверявали дали може да се изпълни нормата от 100 мини на човек, разказаха хора от фабриката пред БНР и Дарик. Затова и директорът е бил в цеха. Разказите на работниците оставят впечатлението, че те са били под натиск да обработят по-бързо последната поръчка.

Лицензът на завода за боеприпаси “Миджур” е отнеман два пъти – през 2007 и 2010 г., каза пред Нова ТВ служебният вътрешен министър Йордан Бакалов.
Той заяви, че при второто отнемане на лиценза – през 2010 г. становището на МВР е било, че “Миджур” трябва да бъде затворен, но съдът е уважил жалбата на предприятието. От осем издадени акта от Инспекцията на труда през последните години само два са влезли в сила, останалите са отменени или се обжалват, обясниха от ведомството.

По закон утилизацията се извършва от лица, които притежават разрешение за производство на оръжия и боеприпаси. Няма специални изисквания за утилизация. Това разрешение се издава от директора на НС Полиция, като едно от изискванията е да се представи списък на лицата, които ще имат достъп до взривни вещества. Има специални изисквания към цеха, МОСВ трябва да е одобрила площадката, а за търговията с оръжие пък се иска отделен лиценз.

Свързани текстове

взрив, пожар Ужасът в Горни Лом и поуките от него

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *