Икономическа медия

Вестниците тръпнат в очакване на новите заместник министри, обещани за петък. Слухът, че вече има назначени, плъзна вчера из кулоарите на парламента, пише „24 часа“. ДПС праща пак Светлана Дянкова като зам.-министър в социалното ведомство. Пресаташето на ДПС Велислава Кръстева ще е заместник на културния министър. В земеделието отиват Явор Гечев от БСП и Бюрхан Абазов от ДПС.
Заместници на финансовия министър Петър Чобанов ще бъдат Кирил Желев от БСП, Людмила Елкова и Даниела Бобева.

Шефът на градската организация на БСП в София Анна Янева се връща в Министерството на икономиката и енергетиката, където заемаше зам.министерския пост и при тройната коалиция. Бившият зам.-министър на екологията в кабинета „Станишев“ Чавдар Георгиев ще поеме същия ресор и при Искра Михайлова. Още двама зам.-министри от тройната коалиция ще заемат старите си позиции и в кабинета „Орешарски“ – Тодор Чуров във външното министерство, и Лазар Лазаров в социалното, съобщава „Дневник“.

С най-ниски ренти са областите Видин – 37 лв./дка и Монтана – средно 30 лв./дка. Като причини анализаторите посочват липсата на конкуренция и по-големите засушавания в района. Най-високи са те в областите Силистра и Добрич – между 70 – 100 лв./дка, съобщава „Български фермер“.

Много интересна статия в „Преса“ описва жилищните условия на българите и екстремните крайности – външни тоалетни и холове по 200 квадрата.

Достъпът до сайтове като Betathome ще бъде ограничен. Със свое решение от вторник Държавната комисия по хазарта (ДКХ) прие забранителен списък с общо 22 домейна, съобщава „Капитал дейли“.

Пенсионните фондове на „Доверие“ добавиха допълнителна точка в дневния ред на общото събрание на „ЧЕЗ Разпределение България“ на 20 юни. Те настояват договорите на дружеството с компанията майка „ЧЕЗ България“ да бъдат изрично одобрени от общото събрание на акционерите и се позовават на чл. 114 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Този член предвижда гласуването на тези сделки да става само от миноритарните акционери, т.е. без вота на мажоритарния собственик, който е заинтересовано лице, пише още „Капитал дейли

С 473,5 млн. лв. намаля стойността на златото във валутните резерви на БНБ от началото на годината досега, сочат данните на Централната банка. Причината за това е сривът на цената на благородния метал на международните пазари с близо 18% от началото на 2013 г, съобщава „Стандарт„.

Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“ в централната банка. Той беше избран от парламента в сряда, като дори ГЕРБ гласува за него. Гунев, който е вътрешен човек за БНБ, ще наследи на поста Румен Симеонов, който е дългогодишен служител на регулатора, съобщават всички вестници.

Другата финансова новина, която може да се прочете навсякъде, е, че новите правила за депозитите на държавните фирми в банките остават в сила и при правителството на Пламен Орешарски. Кабинетът няма да отмени въведените ограничения в една банка да се държат до 25% от финансовия ресурс на държавните компании, ако той надхвърля 3 млн. лв., съобщи финансовият министър Петър Чабанов. Всъщност това решение не е изненада.