вестници

Семейно подоходно облагане от 2015 г. предвижда кабинетът на Пламен Орешарски. Целта е в домакинствата да остават повече пари за харчене. Това е записано в проекта на дългосрочната програма на правителството, до която се е добрал „Стандарт„. Кабинетът предвижда да увеличи детските добавки. С промени в Гражданско-процесуалния кодекс ще бъде отменено правото на банките, ЕРП-тата, мобилните оператори и топлофикациите да получават изпълнителни листа по кратката процедура срещу физически лица, която е валидна само за държавните институции.
Новата власт ще пише и закон за личния фалит и абсолютна давност за погасяване на задължения.

Обсъжда се идеята за нов орган, който да управлява държавните компании (нещо подобно на идеята за АУДИ, за която припомни наскоро Емил Хърсев), става ясно от интервю на Даниела Бобева в „24 часа“. „Знам, че политически най-комфортно е да се отлагат реформите, но вече няма накъде!“, декларира тя.

Според „Капитал Дейли„, освен Марица Изток е и АЕЦ, производителите на зелена енергия, също губят от новия ценови модел на тока.

Българските взаимни фондове увеличават сериозно доходността си, показват котировките на дяловете за първата половина на 2013 г., съобщава „Труд“. Спрямо края на 2012 г. активите на взаимните фондове са нараснали с 43,4%.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоби за над 2 млн. лв. на производители и дистрибутори на слънчогледово олио, съобщава „Сега“.

Програмите за младежка заетост в държавните и местните администрации продължават да се разрастват противно на всякаква житейска и икономическа логика, анализира Явор Алексиев от ИПИ за „Сега“.