Новината за 10-процентните съкращения на бюджетни служители е превзела първите страници на вестниците.

Тя е водеща за „Сега“, „Труд“ и „Преса“, където се съмняват, че министерствата ще се измъкнат като съкратят незаети бройки, но също така пишат, че ще има съкращаване на разходите им с 10 на сто. Според „Труд“ това ще извади на улицата 11 000.

От първа страница на „Капитал“ ни посреща солидният гръб на Делян Пеевски, комуто очаквано е посветена темата на седмичника. Най-интересната новина е за една промяна, вкарана в преходните разпоредби на ДОПК, според която продажбите на цигари могат да се извършват само в специализирани магазини.

Според текста „в павилионите за тютюневи изделия ще могат да се продават само цигари, вестници, списания и спиртни напитки. Всъщност идеята за табакошопове беше лансирана веднага след приватизацията на „Булгартабак“ (официално от VTB Capital, а практически от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и собствениците на „Винпром Пещера“). Тогава обаче предложението беше оттеглено с мотива, че специализираните обекти са малко. Сега разрастването на новата търговска верига явно е дало основание замисълът да се възроди.“

И темата на „Банкеръ“ е очаквана – „Вкараха банките във вампирски трилър“ гласи водещото заглавие.

В допълнение „Стандарт“ пише, че парламентът ще сложи 20% таван на лихвите на бързите кредити. Идеята е на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/ и соцдепутата Кирил Добрев. Повод за инициативата са валящите оплаквания от избиратели, че страдат от нелоялни договори с финансови къщи и прилаганите от тях номера, с които оскъпяват кредитите. Обмисля се също така да бъде отстранен прагът от 400 лева, под който не е нужно да се обявява годишна лихва.

150 млн. лева могат да бъдат осигурени за ранените от катастрофи, ако цената на бензина се повиши с 2% и средствата отиват в специален фонд. Това предложение на Васил Василев, което едва ли ще бъде прието, „24 часа“ лансира като водеща новина.