вестници

Министерството на земеделието е започнало сондажи дали може да се намали на 10% ДДС за основните храни, пише „Труд“. Предлага се по-ниският налог да е за плодове и зеленчуци, хляб, пилешко, млечни стоки, свинско месо и колбаси.
Повод за предложението е намерението на Румъния от септември да свали данъка за храни до 0%, подобно на Великобритания, Ирландия и Малта.
Според „Земя“ обаче се обсъжда ставка от 7%.
UPDATE: Министърът на земеделието и храните Димитър Греков отрече в сутрешния блок на БНТ, че се предвижда намаляване на ДДС.

Заплатите на висшистите и у нас зависят от университета, който им е дал дипломата. Тройни разлики между стартовия доход на абсолвентите от София и тези в провинцията показва рейтинговата система на вузовете, която ползва данни от НОИ. Например младите икономисти, завършили в Алма матер, започват работа със средна заплата 1441 лева, докато випускниците на Стопанската академия в Свищов, получават половината, пише „Стандарт“. Най-високи заплати от всички абсолвенти получават информатиците с дипломи от СУ – 1641 лева.

До 1 млн. лв. имуществена санкция застрашава фирми, които са получили каквато и да е пряка или непряка облага от престъпления, свързани с представяне на неверни данни при искане на кредит или на евросредства. Същата глоба грози и юридически лица, които са се облагодетелствали от нечие престъпление по служба. Това съдържат промени в Закона за административните нарушения и наказания, предлагани от правосъдното министерство. Ще могат да се глобяват и чужди компании, научаваме от „СЕГА“.

Средствата от еврофондовете, на които страната ни се надява след 2014 г., за да довърши и магистрала „Хемус“, няма да стигнат за цялата оставаща отсечка между София и Варна, пише още вестникът.

По евроинициатива JEREMIE се активират два фонда, информира „Капитал Дейли“. Първо, рисковият NEVEQ II вече e структуриран и може да започне активно да разглежда потенциални проекти, в които да инвестира. И второ, Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) вече събира кандидатури за управлението на фонда за съфинансиране, сформиран с резервен ресурс от ОП „Конкурентоспособност“ за общо 20 млн. евро.