вестници

Ревизията на решения на предишното правителството, започнала спонтанно с идеи за отмяна на забраната за тютюнопушене, се задълбочава. БСП и ДПС готвят частична отмяна на данъка върху лихвите по депозити, като от него ще бъдат освободени малките спестявания, пише „Сега„. Вероятно необлагаемият минимум ще бъде за влоговете до 1000 лв. Идеята бе посрещната скептично от банкери, които не очакват особен ефект от промяната.

Ускореното възстановяване на ДДС (т. нар. златен регистър). може да отпадне заради дискриминационни правила към фирмите, които не попадат в регистъра, съобщава пък „Капитал Дейли“. По неофициална информация през май – първият месец от работата на регистъра, в него са попаднали само 100 големи компании при общо 230 хил. с регистрация по ДДС.

Мораториумът, който забранява проучването и добива на шистов газ в България, може да бъде преразгледан, стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова пред БТВ. Цитират я няколко вестника днес. В замяна на това ще има временна забрана за строителство в защитените зони по Черноморието, допълва „Труд„.

Новият социален министър Хасан Адемов поиска реформиране на системата за социално подпомагане, разказва „Капитал Дейли„. По думите му се обмисля възможност месечните помощи за безработица да се обвържат с курсове за ограмотяване и квалификация. Министърът коментира и другите мерки с еднократен ефект, увеличениетот на парите за отглеждане на дете от есента и помощите за първокласници. Една от основните мерки  ще бъде да се разшири достъпът до енергийни помощи – ако прагът се увеличи с 20 лв. например, по изчисления на социалния министър мерките ще обхванат още 36 хил. души.

Безработицата е друга обща тема на медиите днес. Не може да имаме качествени и устойчиви работни места без инвестиции. От 2007 до 2012 г. те са се сринали с 80%. Субсидираната заетост не е решение, казва председателят на БСК Божидар Данев за „Стандарт“. Така е – вчера в „Труд“ излезе справка, според която държавата е изхарчила 576 млн. лв. за субсидирана заетост. В резултат от януари 2010 година до април 2013 година безработните са се увеличили със 115 400 души!

Ситуацията на трудовия пазар ще се подобри със закъснение от поне 9-12 месеца, твърди Красен Йотов в анализ за „24 часа“.

Последният участък от магистрала “Тракия” от Зимница до Карнобат може да бъде пуснат за движение на 5 юли, петък, пишат още вестниците.