Банките да не търсят от кредитополучателя остатъка от ипотечен заем, ако по него не е имало вноски 5 или 7 години назад във времето.  Такава идея са обсъдили депутати и експерти от банковата асоциация, информира „24 часа“. (Не е ясно как тази компромисна идея се отнася към идеите за т. нар. абсолютна погасителна давност.)  Към такъв текст обаче задължително щяло да има допълнителни условия. Те щели да са подобни на данъчните облекчения, които сега се разрешават при ипотеките – например заложеното жилище да е единствено за семейството, то да има поне едно малко дете и едновременно с това и поне един безработен член от него.

Кабинетът „Орешарски“ ще работи по нов екшън план с хоризонт 6 или 12 месеца, съобщава „Труд“. Няма подробности за мерките.

Два колективни иска срещу един от големите доставчици на кабелна телевизия, интернет и телефония е завела Комисията за защита на потребителите (КЗП). Единият е за прекъсванията на услугата, които са обичайни при този оператор, а другият – за невъзможността за прехвърляне на стационарния телефонен номер при смяна на жилището, при това телефонът продължава да се плаща. Комисията е завела иск и срещу emag.bg за това, че не удовлетворява рекламации, пише „Труд“.

„ЧЕЗ Разпределение България“ продължава да крие информацията за сделките си със свързани лица (разбирай – с „ЧЕЗ България“) за около 800 млн. лева. За някои договори има подозрения, че са за услуги и са сключени на завишени цени с цел източване на средства в джоба на главния акционер – CEZ A.S, съобщава „Банкеръ“.

Правителството на Кипър обяви данъчна амнистия за тези, които върнат до края на годината капиталите, изнесени от острова, след като властите решиха да обложат с еднократен налог депозитите в местните банки, информира „Сега“.

441 големи гръцки корабособственици поеха доброволен ангажимент да подпомагат държавния бюджет на закъсалата си страна с по 140 млн. евро през всяка от идните 4 г., съобщава „24 часа“.