Българи откриват фирми в Румъния и Гърция, за да крият ДДС, пояснява „Стандарт“ схемата, за която спомена премиерът Пламен Орешарски. При доставките от страните от ЕС сделките се декларират и ДДС се начислява и внася в хазната от българската фирма, която купува стоката. Фирмата износител обявява сделката и информацията се обменя в рамките на ЕС. Затова чрез подставените износители се деклалира по-ниска стойност на износа към България.

Промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), с която отпада възможността държавата да налага ипотеки върху имоти на раздържавени компании, е пусната за съгласуване по министерства, съобщава „Труд„. Чрез този текст Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) наложи ипотеки върху повече от 700 имота на БТК като обезпечение на бъдещи вземания по съдебните дела срещу приватизаторите на телекома.

Повечето вестници отразяват поискания от депутата от левицата Димчо Михалевски мораториум върху събарянето на незаконни сгради. Той каза, че в момента има около 1000 – 1100 сгради с влезли в сила, но неизпълнени заповеди за премахване. Малко над 20% от тях са жилищни, останалите са плевни, гаражи, обори и подобни, уточнява „Капитал„.

Друга тема са субсидиите за тютюна. Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се обяви в подкрепа на тютюневия бранш и отпадането на Списъка с допустимите за подпомагане култури, както на национално ниво, така и пред Брюксел. В миналото секторът беше щедро подпомаган от държавата и макар че след приемането на България в ЕС тази практика трябваше поетапно да приключи най-късно до 2010 г., фермерите, отглеждащи тютюн, и до днес продължават да получават десетки милиони субсидия от държавния бюджет, пише още Капитал Daily.

Обещанията на лявото крило в БСП за по-високи добавки и помощи също намират подобаващо място. Вчера лявото крило на Коалиция за България обяви, че ще внесе промени, с които детските надбавки от 35 лв. ще се вдигат на 50-60 лв., а подоходният критерий за получаването им от 350 лв. сега се увеличава на 500 лв. на член от семейството, пише „Сега„, който се чуди откъде ще дойдат парите. Левицата предлага и да се въведе минимален праг за рента на земя.