икономически вестници

Вестниците: Финансови рискове и пържоли

от автор

0 коментара Още избрани

Темата на “Капитал” са грешките на правителството и отварящите се дефицити. Дори най-грубите и консервативни сметки показват около 750 млн. лв., които ще трябва да бъдат покривани и за които засега няма осигурено финансиране, и още поне милиард за отварящата се дупка в НЕК. Новият закон за публичните финанси дава някаква свобода на финансовия министър за по-голяма гъвкавост при прехвърлянето на средства от едно перо в друго, но това едва ли ще реши проблема с набъбващата неплатена сметка на държавата. В същото време от 2009 г. насам бюджетът е на дефицит и ще продължи да е на минус поне до 2016 г. (и това без да се взимат предвид потенциални нови проблеми с еврофондовете, като този с “Околна среда”, който ще затормози бюджетното здраве), пише вестникът. Според интервю с Красен Станчев това заплашва паричния съвет. (Вижте и тази статия от миналата седмица).

Под заглавие “Коледа носи милост на длъжниците” “Банкеръ” пише за предстоящите промени в няколко закона, свързани с кредитирането.

Българският брокер Юлиян Цолов изтърпя 4-годишната си присъда и е регистрирал фирма у нас. Той запазил бонуса си от 4.45 млн. долара от “Морган Стенли”, пише “24 часа”.

Идеята за български хипермаркет е водеща тема на “Труд”, като вестникът цитира Лукан Луканов от “Произведено в България”, който дава да се разбере, че бизнесът очаква финансиране от държавата за построяване на магазина. Според “Стандарт” бизнесът иска от държавата терен за магазина.

“Преса” също поставя начело потребителска тема, като обяснява, че вносните пържоли ще струват 7 лв. кг за Коледа, а българските – 10 лева. Вносните “разфасовани парчета”, както ги нарича вестникът, обаче били третирани с консерванти, също така обилно накиснати с вода, което увеличавало теглото им с 20-30 на сто.

“Сега” пише за скандално намаление на част от предвидените глоби в Закона за митниците. Според проектозакон, публикуван на сайта на финансовото министерство, глобите за контрабанда на цигари в превозни средства, снабдени с тайници, ще бъдат намалени близо два пъти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *