Новини, Медии

Общо 15 млрд. лв. ще получат българските фермери от 2014 до 2020 г. Това обяви земеделският министър Димитър Греков на дискусионен форум, организиран от в. „Български фермер“. Сумата е с 2,5 млрд. повече от този програмен период. 10,4 млрд. лв. ще бъдат преки плащания на площ, обясни Греков. Те се получават от земеделци, които обработват поне 10 дка. Парите са двойно повече от отделените за сегашния програмен период. Ще се прилага т.нар. преразпределение, което означава по-голяма субсидия за първите 300 декара. 4,6 млрд. лв. ще бъдат разпределени по новата Програма за развитие на селските райони, съобщава „24 часа“.

Двойно повече пари ще могат да се отпускат за подпомагане на младите фермери през периода 2014-2020 г. Вместо на 25 000 евро стопаните до 40-годишна възраст, които тепърва прохождат в земеделието, ще получават до 50 000 евро. Срокът, в който трябва да изпълнят заложения бизнес план, се удължава от 5 на 12 години, допълва „Стандарт“.

Всеки гражданин на Евросъюза да взима поне 400 евро на месец, гласи водещото заглавие на „Стандарт“. Това предложение ще бъде обсъдено от новия Европарламент, който ще избираме през май догодина. Идеята да се въведе социален минимум е на Европейския икономически и социален съвет, съобщи в София неговият шеф Анри Малос. „На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки“, обясни Малос. Ако човек не може да постигне с доходи от труд този минимум, държавата ще доплаща разликата. Малос бе изумен как българите преживяват с минимална заплата от 155 евро.

Стотици проекти и хиляди обществени поръчки по програма „Околна среда“ трябва да бъдат проверени наново или програмата да загуби процент от финансирането си. Това става ясно от писмото на Европейската комисия, което е изпратено в края на миналата седмица до София, след като плащанията по програмата бяха прекъснати, информира „Капитал“.

Авиационното поделение на „Химимпорт“ „Бългериан еъруейз груп“ влиза в бизнеса с наземното обслужване на самолетите на летище София, стана ясно във вторник. Дружеството (част от което е „България ер“) купува миноритарен дял в един от наземните оператори на аерогарата – „Суиспорт България“. Фирмата на базираната в Швейцария Swissport работи на летище София от 2007 г., съобщава още седмичникът.

ВЕИ са на път да заплащат цена за достъп до мрежата, което ще ги натовари с допълнителни разходи. Две от трите електроразпределителни дружества предложиха Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да одобри такива цени, според друга статия на „Капитал“

Стажантите ще получават в бъдеще не по-малко от минималната работна заплата, а стажът им, който трябва да бъде между 6 месеца и година, ще им носи осигурителни права. Подобни промени в Кодекса на труда минаха вчера през Националния съвет за тристранно сътрудничество, подкрепени по принцип от почти всички социални партньори, но с уговорката, че текстовете трябва да се прецизират, съобщава „Сега“.

С малко повече от годинаизостават българските ученици в познанията си от връстниците си от държавите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Печалният извод е от анализа на успеха на 15-годишните ученици от 65 държави, които през 2012 г. решаваха тестове PISA за грамотност по математика, четене и природни науки. В сравнение с предишните ни резултати т.г. сме малко по-напред в общата класация по математика – на 47-о място, пише „Труд“.