Медии

Стари и нови управляващи влязоха в задочен спор за поевтиняването на тока от 1 август. След като се получиха първите сметки с новите, по-ниски с около 5% цени, потребители се оплакаха пред омбудсмана, че плащат повече при същата консумация. Бившият министър на икономиката Делян Добрев прогнозира вчера пред БНР шоково вдигане на цената още от следващата година, съобщава „Сега“.

Над 615,5 млн. лв. от еврофондовете трябва да бъдат разпределени за четирите месеца до края на годината, иначе ще бъдат загубени. Според европейските правила всички пари, които България получава от ЕС за 2007- 2013 г., трябва да бъдат договорени до края на годината. Договарянето трябва да върви с темп от средно 7 млн. лв. всеки работен ден, пресмята „Труд“.

БСП смята да даде отсрочка на общините за приемането на общи устройствени планове. Това означава и в следващите години в много населени места и в повечето черноморски и планински курорти да продължи да се строи без обща визия и смислени ограничения. Срокът до 2016 г. няма да бъде спазен, пише „Сега“.

Дълговете в държавата започнаха да се топят. С 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост за последните 3 месеца, съобщава в аванс за „Стандарт“ вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. По нейно настояване Националният статистически институт е направил проучване за размера на борчовете между фирмите от началото на годината досега. Данните ще бъдат огласени след 16 септември.

Петролът ще достигне до 120-125 долара за барел при война в Сирия, смятат брокери, цитирани от „Стандарт“.

Две години след като производителят на соковете „Флорина“ сякаш намери решение за проблемите си с придобиването й от страна на българския холдинг „ВМ финанс груп“, тя има нов купувач – регистрираното на британския остров Гърнси дружество „Ню Юръп спешъл ситюейшънс лимитид“ (New Europe Special Situations Limited), съобщава „Капитал Дейли“. През първите шест месеца на годината компанията има 30% по-ниски приходи спрямо година по-рано.