Медии

Вицепремиерът Зинаида Златанова и министрите Иван Данов и Десислава Терзиева, които си поделиха министерство на регионалното развитие и благоустройството, са конкуренти за първото място в челната тройка на лидерите по богатство в кабинета „Орешарски“. Така „Труд“ обобщава имуществените декларации на министрите пред Сметната палата.

Влошаващо се състояние на НЕК, по-малки приходи, изпаряване на паричните средства и превръщането на БЕХ в основен източник на пари за дружествата в държавната енергетика, описва „Капитал“ данните за дружествата в енергетиката.

При изтичането на срока, предвиден в постановлението за парите на държавните дружество  за  новите изисквания, справки бяха качени единствено на сайта на земеделското министерство. След въпроси от „Капитал“ данни обявиха финансовото и регионалното министерство. От икономическото и от транспортното ведомство обачеса казали, че ще започнат да публикуват справките след изтичане на шестмесечния срок, даден за привеждане на дейността им в съответствие с правилата, пише още вестникът.

През това лято се навършват 5 г. от избухването на глобалната финансова криза. Катаклизмите във финансовия сектор на САЩ достигнаха своята кулминация при обявяването на фалит на инвестиционната банка „Лемън Брадърс“ на 15 септември 2008 г., който до момента остава най-мащабният банкрут в американската история, пише в анализ Красен Йотов в „24 часа„. (Всъщност кризата започна година по-рано – през август 2007 г.)

Финансистът Емил Хърсев казва, че не е нито оптимист, нито песимист за перспективите за икономиката пред „Стандарт„: „Вижда се, че протестът не се разраства, това е абсолютно сигурно. Наблюдава се и едно насищане, свикване със ситуацията.  ..Не е без значение и какво прави правителството. Ако то не беше взело мерки, по-скоро ако не беше систематизирало проблемите, като например предотвратяване на контрабандата, ДДС за покупки от други страни на ЕС, предполагам, че щяхме да имаме много по-бурни протести, а контрабандните доставки от ЕС щяха да задръстят пазара и да свалят още изкупните цени.“ Той приветства обратното начисляване на ДДС.