Новини, Медии

До две години България може да изпрати в Космоса своя първи спътник, който ще има не само научни, но и реални бизнес приложения. Разработката е на група фирми и учени, обединени в клъстър „Aерокосмически технологии, изследвания и приложения“ (CASTRA). Преди броени дни проектът получи официална подкрепа, като беше одобрен за финансиране по оперативна програма „Конкурентоспособност“. Българският спътник се оценява на около 3.8 млн. лв., като одобреното финансиране по „Конкурентоспособност“ е около 2 млн. лв.

Националната агенция за приходите ще алармира средните и големите фирми, че техни доставчици са рискови и че в бъдеще ги очакват ревизии заради това, съобщава “Труд”. Това е една от мерките на новия шеф на НАП Бойко Атанасов, представени на национално съвещание на ръководството на НАП в средата на август, на което са присъствали премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов.
Централна тема за вестника е идеята да се дава български паспорт срещу инвестиция от 2 млн. лева.

610 имота от фалирали фермери се продават от частни съдия изпълнители, съобщава „24 часа“.

Кристина Спасова, която стана известна като „любимата пиарка“ на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, продължава да печели обществени поръчки по еврофондовете и с новата си фирма – БММС, става ясно от регистъра на агенцията за обществените поръчки, пише „Сега“.

„Стандарт“ съобщава, че някои финансови институции са въвели дори такси при плащане с карта на ПОС терминал в търговски обект. Цената обикновено е 20 ст. Точно толкова струва да платите стока или услуга чрез интернет, сочат тарифите на някои банки у нас.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбата на компанията срещу наредбата на ведомството, която задължава собствениците на данъчни складове за производство и търговия с горива да монтират в тях измервателни уреди, съобщава „Капитал“. На 22 април т.г. Агенция „Митници“ отне лиценза за данъчен склад на тръбопровода,