Валути, евро

Доходността по държавните облигации в Европа достига най-ниско ниво от времето на Наполеон. Това е сигнал, че пазарите очакват повече действия от Европейската централна банка на фона на нови данни, които показаха свръх ниска инфлация.

В момента правителствата на Австрия, Белгия, Франция и Германия могат да получат заем по-евтино, отколкото САЩ. Ниската инфлация в еврозоната, която падна до 0.5% според обявени днес данни при очаквания за 0.6%, означава, че възстановяването от кризата може да отнеме години.През април инфлацията в 18-членния валутен съюз бе 0.7%.

Това засилва очакванията за смели действия на заседанието на ЕЦБ на 5 юни.

Вероятно централната банка ще понижи основната си лихва до около 0.10% и за първи път ще свали депозитната лихва, която сега е нула, до отрицателни стойности (първата лихва определя процента, по който банките рефинансира банките, а втората – процента, който се плаща, когато банките депозират свободни резерви при нея). Очакват се и мерки по изкупуване на секюритизирани кредити или нова операция по дългосрочно финансиране на банките.

Също така ЕЦБ може да спре да стерилизара своята програма за изкупуване на облигации (Securities Markets Program), която прилага от 2010 г. Стерилизацията означава, че за всяко евро, което влиза на пазара чрез покупката на активи (облигации) от банките, ЕЦБ се опитва да изтегли друго евро чрез депозитите на банките. Именно липсата на стерилизация позволи наливането на ликвидност чрез програмите за количествени облекчения в САЩ, Япония и Великобритания.

Въпреки отслабването на кризата, по-близък поглед показва високи нива на дълг и бюджетни дефицити, нужда от оздравяване на банковата система и висока безработица.

Ниската доходност по облигациите е знак за слабите перспективи за растеж. Тя показва, че политиката е твърде затегната и проблемите в еврозоната остават, смятат пазарни анализатори, анкетирани от Агенция Блумбърг.

Спекулациите, че ЕЦБ ще предостави повече стимули натиснаха доходността по ДЦК на еврозоната на рекордните 1.43% на 30 май според  индекса на  Bank of America Merrill Lynch. Пазарите реагираха предварително и когато Датската централна банка наложи отрицателни лихви през 2012 г.

Въпреки ниските лихви, няма основание да се вярва, че те се усещат от икономиката. Проучването на кредитирането на ЕЦБ показва, че условията по заемите през първото тримесечие са стабилни, а заемите за бизнеса и домакинствата намаляват през последните две години. Много от лихвите по заемите в еврозоната са високи и те не реагират на понижението на доходността по облигациите, казва Кейт Уейд, главен икономист на Schroders. Банковата система се опитва да възстанови печалбите си и е щастлива да ограничи заемите само до най-добрите клиенти при по-високи лихви, добавя тя.

Бившият главен икономист на ЕЦБ Юрген Щарк в статия за “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” прогнозира, че понижението на лихвите ще има слабо въздействие.

Доходността по облигациите на Германия и нейните предшественици не е била на тези нива от началото на 19 век. 10-годишните държавни облигации са с доходност 1.36 на сто, съвсем близо до рекорда от 1.127%, постигнат по време на незапомненото бягство към сигурни активи през 2012 г.. Това бяха  най-ниски нива от 1815 г. (годината на разгрома при Ватерло), показва изследването “The History of Interest Rates” .

Средно за последните 10 години доходността по германските ДЦК е 3.03%, тя е била 3.6% през 1944 г. и 12.5% по време на Голямата депресия, според книгата.

Поскъпването  на германските облигации (това води до спада на доходността, тъй като твърдата лихва се отнася към по-висока цена – бел. ред.) се дължи на търсенето на сигурни активи, докато в периферните страни като Испания и Италия, инвеститорите търсят доходност. В разгара на кризата през 2012 г. доходността по испанските книжа бе достигнали рекордните за еврозоната 7.75%, а сега тя е 2.83 на сто. За същия период доходността по книжата на Италия се понижи от 6.71% до 2.89 на сто.

Европа остава прикована към ниската доходност, коментира Андрю Болс от Pimco. Основният сценарий на фонда, който е най-голям инвеститор в книжа с твърд доход в света, е че еврозоната ще има стабилен, но нисък ръст на потенциалния БВП и високо, но стабилно ниво на дълг. Дефлацията е реален риск, казва той.