взрив, пожар

Взривът в Горни Лом, при който загинаха 15 души, слага край на последната останала илюзия, че живеем в добре уредена страна. Трагедията разкрива практики, характерни за Третия свят.

Проклятието на евтиния труд

Основната причина за случилото се в Горни Лом е бедността.
Трудът в някои райони на България е толкова евтин, че е по-изгодно хора, а не роботи да разглобяват снаряди.* Дори в Африка не го правят ръчно. Всички подобни трагедии стават в райони, в които хората нямат друго препитание.

„Минимизирането на риска предполага използването на скъпи технологии, но ние предпочитаме това да става на ръка, с жива сила”, коментира пред Нова Марин Иванов, бивш директор на военния завод „Терем”. Той каза, че държавният завод преди е отказвал подобни поръчки от Гърция, защото са опасни.

Обратното съотношение между цената на ръчния и машинния труд е знак за изостаналост.
Добре е да се знае от авторите на стратегии и рекламни кампании, които акцентират на евтиния труд като конкурентно предимство.

Работниците в Горни Лом са рискували ежедневно живота си за 240 лв. (което също е закононарушение).
Много хора бяха шокирани да научат, че има такива заплати. Те нямат и малка представа за мизерията в провинцията. Имам новина за тях – в някои села работят и за 150 лв. на месец. Впрочем това може да се научи дори от телевизора – в репортажите за трагедията в Мизия, можеше да се чуе, че в този край 2-3 лв. на ден са много пари.
За повечето, които напират към следващия парламент, и за част от техните избиратели 240 лв. са дневните джобни. Това е огромна пропаст и не съм сигурна, че осъзнаваме последиците й.
Ако животът с 240 лв. на месец е извън възможностите на въображението ти, не можеш да бъдеш добър управник на хора, които издържат семействата си с подобна сума. Такъв управник не може да си представи на какви отчаяни действия е способен бедният човек и се дразни, когато той пренебрегва бюрократичните му изисквания, като например, задължението да иде до града, за да се разпише някъде. Бедността променя всичко.

Тя не се лекува с еврофондове и социални помощи. Големият проблем на изостаналите райони е, че те почти винаги са феодални владения на местни величия, чието единствено достойнство е, че се разбират с партиите. Не можеш да започнеш никакъв частен бизнес и да предложиш работни места без благословията на местния наместник.

Плашеща неспособност за управление на кризи

Тази година наблюдаваме зрелищния провал на държавата в управление на кризи на всички нива. При трагедията в Аспарухово институциите се скараха публично за това кой е бил по-бърз. Държавният резерв се оказа напълно неподготвен за такива ситуации – вода и лопати имаше само по отчет, но не и на място. Все още нямаме пълна яснота за причините за трагедията в Мизия. Порой край Бургас доведе до друга трагедия. В продължение на два часа млада жена очакваше помощ. Не знаем можело ли е да бъде спасена.

Не бе направен преглед на техническата, кадрова и организационна обезпеченост и процедурите за реакция на различните служби, имащи отношение към управлението на кризи – “Пожарна безопасност и защита на населението”, армията, Държавния резерв, ДАНС и т.н.

В Горни Лом може би не е имало шанс за хората от самото начало. Засега не ни остава нищо друго освен да се доверим на шефа на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, който малко след полунощ обяви, че при липса на индикации за живи хора не е уместно да се рискува животът на тримата доброволци, които са били готови да влязат. Със сигурност ще чуем още версии.

Един друг въпрос не ми дава мира: Ами ако е имало шанс да има живи хора към 18-19 часа? Не сме сигурни, че институциите са могли да реагират бързо. Взривът е станал около 17:00 часа. Горни Лом е на два часа път от София и на още толкова от Плевен, където е разположена „котката” на Военна полиция. Въпреки това нито „котката”, нито безпилотни самолети и роботи бяха на място още вечерта, по светло. Повлия и решението на ръководството на МВР (може би изплашено след ювелирната акция в Лясковец) да чака картбланш от прокуратурата.

Горни ЛомИнституциите са знаели, че там е опасно

Кошмарът се състои в това, че това е поредна експлозия в завода в Горни Лом. Там вече има две жертви на предишни взривове. Защо този завод изобщо е оставен да работи?

Неправилно съхранение на взривни вещества, старо работно оборудване, липса на втори изход, работа без инструктаж – това са част от нарушенията, констатирани от Инспекцията по труда в Горни Лом. Били са наясно.
Те бяха наясно и с причините за трагедията в Ораново. Там отчетоха 160, а по-късно направиха още 14 предписания. Мината още си работи, не се е чуло да е укрепена, въпреки активното свлачище. Според прокурорите злополуката, която миналата година отне 4 живота, е „резултат от трудно прогнозируемо съчетание по място и време на различни минно – геоложки и производствени условия”.

За Горни Лом имало и четири акта от КО (служба, която според последващи коментари на експерти не е имала капацитета да контролира работата с такива взривове).

Бройките отразяват изкривената представа за свършена работа на държавните институции. Тази мания се набива на очи във всички институции – брой съставени актове, брой проведени обсъждания, брой изпратени писма, но много рядко ще срещнете индикатор за резултат от тази дейност. Невъзможно е да има ефективно управление без добри индикатори.

Бърза юридическа справка показа, че има 11 нормативни акта за контрол над боеприпаси и превоз на опасни товари. Вероятно и тази бройка присъства в някой отчет, но не и данни за отговорността на институциите, които само констатират нарушения. Освен това има Закон за безопасни условия на труд и ред наредби и инструкции към него. Инспекцията на труда е имала пълно право да затвори барутната фабрика, както и куп други предприятия от черните хроники.
Докога хората ще плащат с живота си заради това, че някой не иска да плати с оставка?

* Полк. Валентин Радев обясни, че след инцидента в Челопечене е имало идея както за изграждане на национален център за обезвреждане, така и за покупка на машина на Германия, която е струвала 10 млн. евро. Машина има в “Дунарит”, но тя не е за противопехотни мини.