Турция

Североизточна Сирия се превърна в бойно поле, след като САЩ обяви изтеглянето си от района, а Турция нападна кюрдите, които САЩ подкрепят. Вашингтон наложи санкции, ЕС също осъди политиката на Анкара в Сирия.

Възползвайки се от хаоса след напускането на щатските войски, през миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ срещу Отрядите за народна самоотбрана (YPG) и Сирийските демократични сили (SDF) . Официално Турция иска да прочисти района от терористи и да създаде зона за безопасност. Анкара разглежда като терористи и кюрдските милиции, които заедно със САЩ се бореха срещу „Ислямска държава”. На 11 октомври под обстрела на турските военни попадна американски наблюдателен пост. Ситуацията се усложнява от това, че благодарение на хаоса, стотици симпатизанти на „Ислямска държава” успяха да избягат от слабо охраняваните центрове за задържане.
За турския президент Раджип Ердоган операцията е начин да укрепи влиянието си, силно разклатено благодарение на икономическата криза и съпротивата срещу засилването на личната му власт и репресиите след опита за преврат. Тя обаче консолидира света срещу него. Не само ЕС и САЩ осъдиха операцията. Русия и Сирия се обявиха срещу опитите на Турция да завземе територията на изток от Ефрат.

„Дeйcтвиятa нa тypcĸoтo пpaвитeлcтвo зacтpaшaвaт нeвинни цивилни и дecтaбилизиpaт peгиoнa, вĸлючитeлнo и чpeз пoдpивaнe нa ĸaмпaниятa cpeщy Иcлямcĸa дъpжaвa“, се казва в съобщение на американското министерство на финансите, което наложи финансови санкции срещу турски официални лица. Демократите в Конгреса критикуваха мерките като слаби. Отношенията между САЩ и Турция бяха обтегнати и миналата година заради дипломатическия спор по случая с пастор Андрю Брънсън и покупката на руски ракети С-400. Тогава САЩ също наложиха мита върху металите, а турската лира ускори обезценяването си.

Същевременно ЕС призова страните-членки да наложат оръжейното ембарго на Турция и предупреди, че може да преустанови помощта за страната. Позицията обаче остава предпазлива. По-конкретно в решението на външните министри от 14 октомври се казва, че „ЕС припомня решението, взето от някои държави членки за незабавно спиране на лицензирането на износа на оръжие за Турция. Държавите членки поемат ангажимент за категорични национални позиции по отношение на политиката си за износ на оръжие за Турция въз основа на разпоредбите на Обща позиция 2008/944/ОВППС на Съвета относно контрола върху износа на оръжие, включително стриктното прилагане на четвъртия критерий относно регионалната стабилност.”

Как ни засяга това?

Миграционна криза

В момента няма миграционен натиск от Сирия, съобщено бе за един нелегален мигрант на границите ни. Липсват официални прогнози за бежанска вълна. Според Иван Шаренков от Международната организация по миграция, България може да поеме 3-4 хил. мигранти. Бежанските центрове са завършени и почти празни, каза той пред БНР.

Двустранна търговия

Американският президент Доналд Тръмп oбяви, чe щe увеличи митaта въpxy внoca нa cтoмaнa oт Typция до 50% (те бяха намалени през май). Освен това се пpeycтaнoвявa пpeгoвopитe зa тъpгoвcĸo cпopaзyмeниe, чиятo cтoйнocт възлизaшe нa 100 млpд. дoлapa. Държавният секретар Майк Помпео (на снимката) съобщи, че мерките може да бъдат разширени.
Тръмп поне два пъти каза, че е готов да разруши турската икономика.
Това е основен риск за България, тъй като Турция е основен търговски партньор с дял от 6.7% в износа (въпреки силния му спад с над 8% тази година) и 6.8% дял от вноса.

Предвид края на сезона, евентуален компенсиращ ефект чрез пренасочване на туристически потоци ще бъде по-слабо изразен.

Финансови санкции

Отражение може да има налагането на финансови и персонални санкции срещу Сирия. Банките следва да следят за трансфери, свързани с лица от санкционните списъци, поради практиката на САЩ да санкционират и тези, които не съблюдават техните решения.
В България има една банка с турски капитал и клон на турска банка. Техният дял в активите на банковата система е 1 на сто.
Чуждестранните инвестиции на Турция у нас също имат сравнително слабо значение – 831 млн. евро към края на миналата година или 2% от всички ПЧИ. Голяма част от тях са свързани с автомобилната промишленост (Teklas, odelo Fabra Lighting Group и др.), здравеопазването, стъкларската промишленост.

Заводът на Фолксваген

Изостряне на кризата в Сирия обаче може да върне България на инвестиционната карта на VW. Въпреки че бордът още не е взел решение, „Фолксваген“ регистрира компания в Турция с капитал от 150 милиона евро. Но сделката още не е финализирана.
„Предвижда се в новия завод на „Фолксваген“ в Маниса да се произвеждат новите модели „Фолксваген Пасат“ и „Шкода Супърб“. За целта автомобилният гигант ще инвестира в завода 1 милиард евро. Очаква се след 2022 г. заводът да произвежда 300 000 автомобила годишно и в него да работят 4000 служители.
България предлагаше на „Фолксваген“ голяма индустриална зона до Кремиковци, собственост на ПИБ и австрийската компания за недвижими имоти „Соравиа“ и друг терен в Раковски.
Решението на „Фолксваген” се посреща със силна критика в ЕС заради заобикалянето на правилата за държавна помощ. Като член на Общия пазар, Турция следва да се съобразява със законодателството на ЕС, но вместо това привлича инвеститори като VW с обещанието за субсидия и покупка на 40 до 100 хиляди автомобила за държавната администрация. Пред „24 часа” пpeзидeнтът Poceн Πлeвнeлиeв коментира, че това може да коства на германския концерн глoбa мeждy 400 милиoнa eвpo и 1 милиapд eвpo.