Доналд Тръмп

След месеци на спокойствие, паниката се върна на Уолстрийт, заради неочакваното изявление на американския президент  Доналд Тръмп в неделя, че САЩ ще повишат митата за стоки, внасяни от Китай. Оптимистичните очаквания бяха, че двете страни са близо до решение за търговския спор.

Фючърсите на Dow Jones Industrial Average означават спад от около 450 пункта в понеделник сутрин.
Китайските фондови пазари, междувременно, претърпяха значителни загуби (6%)

Цените на петрола също отбелязаха рязък спад, като Брент падна под 70 долара за барел.

Тръмп каза в неделя, че сегашните 10% мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара ще се повишат до 25% в петък. Той също така заплаши “скоро” да наложи 25% мита за други стоки на стойност 325 млрд. долара.

Въпреки че търговските преговори между властите на Вашингтон и Пекин ще продължат в сряда, президентът изрази съжаление, че те се движат „твърде бавно“. Това хвана неподготвени пазарите, които бяха приспани от изявления на Белия дом, че се очаква положителен резултат от преговорите до два месеца.

Целта на преговорите, насрочени за тази седмица, между китайска делегация, водена от вицепремиера Лиу Хи и финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин и търговския представител Робърт Лайтизър бе да подготви окончателно споразумение, което да бъде подписано от президентите през юни. Този срок вече бе отлаган.

Wall Street Journal и CNBC съобщиха, че Китай обмисля отмяната на търговските си разговори с САЩ тази седмица в светлината на последните заплахи на Тръмп. Според вестника Пекин е бил изненадан от новите заплахи. Според редица източници може да бъде анулирано планираното посещение на делегация от 100 души за последния кръг от разговори. Китай отмени посещение и в края на септември 2018 г. при подобни обстоятелства. Позицията на Пекин е, че няма да преговаря с нож в гърлото.

„Файненшъл таймс“ цитира друг източник, според когото в китайското министерство на търговията са ядосани и им е омръзнало да им устройват засади.

Има спекулации за истинската цел на американския президент. Смята се, че Тръмп изпраща на китайските власти съобщение да не идват в САЩ с повече „празни оферти“.

Сред най-важните точки в преговорите е съдбата на съществуващите американски тарифи върху китайския внос, които Пекин би искал да отпаднат. Вашингтон настоява да ги задържи, отчасти за да може да продължи да оказва натиск върху Китай, за да изпълни споразумението.

Други теми, по които се преговаря, са китайските отстъпки за т. нар. структурни икономически реформи, което включва намаляване на субсидирания износ, кражба на интелектуална собственост и бариери пред достъпа на пазара до различни сортове. Не е ясно и колко далеч ще отиде Китай в обещанието за мащабни покупки на американски стоки.

Неяснотите са много – както за перспективите все пак да се намери решение в последния момент, така и по отношение на това дали този ход на амеркинския президент няма да отприщи назряла корекция на Уолстрийт.

Акциите на американските компании с големи продажби в Китай могат да предизвикат загуби на пазара в понеделник, включително Apple, Wynn Resorts и различни производители на чипове поради опасения за ответни мерки, посочва CNBC. Тя цитира Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank според него пазарите вече са включили в цените очакване за положителна развръзка. Според него макар една рецесия да не изглежда вероятно, не е изключен спад на борсите в диапазона от 5% до 10%, ако търговските преговори с Китай спрат.