Алиев

България планира да доставя тройно по-голямо количество азерски природен газ след 2019 година. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с премиера Артур Расизаде.
България е първата страна, която стои на пътя на азербайджанския газ към Европа”, посочи министър-председателят Орешарски. Той отбеляза възможностите за инвестиции на местната газова компания „СОКАР” в България с оглед на по-нататъшното изграждане на газовата мрежа в България.

След срещата с президента министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че договорът на „Булгаргаз“ за 1 милиард кубически метра от находището „Шах Дениз“ в Каспийско море може да се предоговори за по-големи количества, тоест да бъде умножен по три. Миналия септември България подписа с консорциума „Шах Дениз“ договор за доставка на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно. Контрактът, който е за 25 години, влиза в сила от 2019 година.
За сравнение договореното количество с Русия по последни данни е 2.9 млрд. куб. метра. Тоест заявлението на Стойнев означава Азербайджан да измести Русия като доставчик, освен ако потреблението на газ у нас не се увеличи рязко (например, благодарение на новото „Химко“ и реиндустриализацията).

Газът ще пристига в България по газопровода ТАП и от Гърция ще се отклонява за страната ни по интерконектора. По-конкретни инвестиционни намерения от страна на Баку отново са в газовата ни система, добави Стойнев. Азербайджан има намерение да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен и също така съвместно с българска компания за разширяване на нашата газова инфраструктура както за промишлеността, така и за бита. По Транс-адриатическия газопровод (ТАР) за пренос на азербайджански газ през Гърция и Албания за Италия първоначално ще преминават по 3 млрд. куб. метра, с идея капацитетът да се увеличи до 5 млрд. годишно (включително транзита).

Интерконекторът с Гърция, чието строителство закъснява повече от година, още не е с напълно осигурено финансиране. Досега са одобрени оценките на околната среда и са осигурени 45 млн. евро от ЕК от около 160 млн. евро. Той трябва да бъде завършен до 2016 г.

„Говорихме и за други сфери – туризъм, селско стопанство, студентски обмен. Необходимо е да ускорим спогодбата между българското и азербайджанското министерство на образованието, за да може с по-голяма лекота да се признават дипломите от двете страни”, заяви премиерът Орешарски. По думите му, туристическите възможности са огромни – както при летния, така и при зимния туризъм. „Има възможности и в отбранителната индустрия. Има стари контакти, по които на този етап не се работи. Ще направим усилия да ги възобновим и да ги разширим”, каза министър-председателят.