Каква валута е биткоин и защо скача?

Биткоин – виртуалната и трудна за обяснение валута, е на гребена на вълната тези дни. През миналата седмица тя напусна сенчестия свят на финансовите авантюристи, за да заеме челно място в бизнес рубриките на водещи медии. Причината – през април 1 биткоин достигна абсолютен рекорд от 150 долара на борсата Mt. Gox, подскачайки три пъти за седмици (и много повече в сравнение с 2011 г. – вижте графиката). С това общото предлагане на биткоини достигна 1.5 млрд. долара. Обясниха скока с кипърската криза, но, както обикновено, нещата са по-сложни.

Доскоро валутата, чиято първа котировка през 2010 г. бе едва 0.3 цента, се смяташе за средство, използвано в сенчестата икономика. Сега тя привлича вниманието на уважавани икономисти. Оценките за нея варират – от „Харлем Шейк” на валутите (Хайди Мур от „Гардиън“) до валута на бъдещето.

Малко история

Биткоин е децентрализирана дигитална валута с отворен код. Тя не се издава от централна банка, а начинът на обмяна напомня логиката на торентите. Хората могат да обменят биткоини без такса, като нито една личност или институция няма монопол над паричното предлагане, но е възможно те да потърсят услугата на борса, която налага такси. Валутата се „емитира” от компютри по цял свят при решаване на сложни математически задачи. Това, което я прави особено интересна, е, че тя е ограничена в предлагането си, поради ограниченият набор от задачи за решаване. В същото време тя не е защитена от появата на имитатори, които искат да повторят успеха й и да еродират базата й.

Авторът на финансовата иновация е разработчик, известен с псевдонима Сатоши Накамото, който (или които – никой не знае дали не са група) след финансовия крах през 2008 г. съчетава peer-to-peer технология и криптографски техники, за да създаде виртуалната валута. През януари 2009 г. Накамото изкопава първите 50 биткоина. През миналата пролет обаче той изчезва от онлайн форумите.

Как работи

Първата стъпка, за да се сдобиете с биткоин е да създадете свой портфейл чрез даунлоуд на софтуера от bitcoin.org или някой подобен сайт. След това свързвате своя биткоин адрес (поредица от 34 или 36 цифри и букви, която започва с 1) с портфейла. Този адрес ви позволява да останете анонимен по време на сделките, ако искате. Чрез този адрес можете да купувате и продавате биткоини на борсата или да го споделите с приятели, за да си разменяте „пари”. Виртуалната валута има две деноминации – биткоин и сатоши (0.00000001).

Цялата мрежа разчита на т. нар. Blockchain – споделен лог за транзакциите, който включва информация за всяка транзакция. Биткоин сървърите (образуващи мрежа) верифицират всички размени между портфейлите. Всяка транзакция има уникален цифров подпис, така че всеки в мрежата може да проследи всеки биткоин и да попречи на фалшификации.
Специалният криптографски алгоритъм – копаенето, за което стана дума, се управлява от копачи или миньори – това са анонимни биткоин сървъри. Те потвърждават транзакцията, като добавят изкопаните нови блокове (записи) в Blockchain чрез решаване на математически задачи, които изискват голяма компютърна мощ.

Това е интензивна работа и обикновено минават дни преди да даде резултат. Аналогията е с тежкия труд на златотърсачите. Един открит блок носи 25 биткоина.

Наградата за копачите намалява двойно на всеки четири години, за да се гарантира, че паричното предлагане няма да надхвърли тавана. Увеличеният обем транзакции естествено увеличава и интереса към биткоините и това е една от причините за ръста на цената.

Заблуда е, че копаенето не струва нищо. Трябва да пресметнете най-малко разхода на ток и амортизацията на видеокартата, към която има изисквания. Има онлайн калкулатори, които показват дали си струва инвестицията. Повечето играчи обединяват усилията си в изчисленията в т. нар. басейни (pool). Появиха се и вируси, които карат заразените компютри да копаят за хакера.

Паричното предлагане не може да надвиши 21 милиона. Досега са създадени 10.6 милиона биткоина и прогнозите са, че таванът от 21 милиона ще бъде достигнат през 2140 година.

За какво се използва

Тъй като валутата беше слабо известна и неясна, тя бе смятана за валута на сенчестия бизнес. Но биткоин вече е популярен и сред нормалните потребители.

Можете да го използвате дори за покупка на кола, известни са и такива сделки. Проблемът тук, освен недоверието е, че транзакцията е малко бавна. Редица сайтове предлагат и други възможни приложения – от покупка на хостинг до доставки на пица. Е, невинаги това минава гладко, както показва тази забавна статия.

Къде се търгува

Има близо 90 борси за виртуална валута, на които да размените конвенционални пари за биткоини. Първата е Mt. Gox, на която се извършват 70% от сделките. Почти три четвърти от сделките са биткоин за долари. Можете да следите сделките в реално време на  BitcoinCharts, има и опция за следене на сделки в левове (ако се сключат).

Първите банкомати за биткоини се очакват до дни, като единият ще бъде в Кипър. Те обаче няма да доставят физически валутата, тъй като такава не съществува. Вместо това, след като покажат своя QR код на машината или след въвеждане на кода на портфейла, хората ще могат да пъхнат хартиени пари в устройството и да купят биткоини за своя виртуален портфейл. Също така може да се конвертират биткоини в банкноти.

Рискове

Два са основните риска – хакерски атаки и регулативни намеси.
Въпреки сложната система за верификация индивидуалните портфейли и борсите са податливи на хакерски атаки. Миналата седмица на хакерска атака от типа Denial of service (тя е сравнително по-безобидна, тъй като просто прави сайта недостъпен) бе положена Mt. Gox. През 2011 г. имаше серия набези на хакери, след които цената на биткоините спадна. Един от известните случаи е кражбата на 25 000 биткоина от портфейла на човек, наречен All in Vain (всичко напразно). Системата позволява да се реагира за 10 минути, но в този случай човекът просто е спял. Дни по-късно хакерска атака компрометира Mt Gox, откъдето изтекоха данни на потребители, а после портфейлната услуга MyBitcoin загуби 51% от парите на потребителите. Всичко това срина цените за няколко месеца от 29 долара до под 5 долара.

Поради опасенията, че виртуалните валути може да се използват за пране на пари или за финансиране на незаконни сделки, са възможни ограничения. Китай например не позволява дигитални валути да се използван за покупка на реални стоки и услуги.

Дискусията

Хенри Блоджът от Business insider смята, че са налице всички признаци на спекулативен балон – привлекателна история, новост, която потребителите трябва да разучат, ограничено предлагане и, разбира се, много силни усещания.
Биткоин е симптом на страха от обезценяване на валутите, пише пък Даниел Грос в Дейли Бийст, като добавя, че сме по средата на революция в платежната и банковите системи (Square, депозитни чекове чрез  iPhone и т.н.). Биткоин е алтернативно хранилище на парите, но системата е още млада и не се е доказала. Затова заложете на долара, съветва той.
Матю Цайтлин пише в Блумбърг за опасността растящата цена да накара първите възприели идеята да започнат да трупат валутата и да се стигне до задушаване на пазара. Според него тъй като биткоините могат да бъдат създавани само в предварително определен мащаб, дефлацията е постоянна възможност или те ще се проявят повече като стока, която хората купуват, отколкото като валута, която те ползват.