Сметките за ток са надписани с 200 млн. лв., но сега ще спестим 110 млн. лв. и има резерви да се икономисат още при ново намаление на цените от 1 юли. Така изглежда ситуацията в енергетиката, според „Стандарт“. Вчера „Преса“ обяви, че ЕРП са надписали 68 млн. лева.

„Капитал“ показва графика, от която става ясно, че бизнесът е ощетен от последното решение на ДЕКВР, което засилва изкривяванията на кроссубсидирането.

Стандарт твърди още, че Меглена Плугчиева и Румяна Кючукова, член на борда на директорите на Световната банка, са най-вероятните номинации за премиер. Кючукова бе и изпълнителен директор на Мобилтел преди много години и името й вече се завъртя по медиите. Сред спряганите имена е и проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. Евгени Ангелов е сред кандидатите за икономически вицепремиер. Още номинации – в „Труд„.

Капитал Дейли проследява следите на публичната кампания срещу президента Росен Плевнелиев и срещу своя издател и открива, че те водят до т. нар. медийна групировка на Делян Пеевски. „За пръв път олигархичният модел на срастване на политика, бизнес и медии е застрашен по една много проста причина. Той се финансира от държавата. И ако тя реши, може да го премахне с няколко подписа. Най-голямата опасност за този медиен монопол е прекъсването на финансирането от страна на държавата. Дори и минимално разбутване на една от многобройните схеми, на които се крепи тази пирамидална структура, може да я срути.“, пише вестникът.
След лобистките промени в закона за хазарта, наред е законът за туризма, след като миналата седмица се намери време да се разреши строежът на изкуствени острови в морето, пише „Сега„. Бюджетната комисия отхвърли промените, отнасящи се до хазарта, пишат  „24 часа“ и „Стандарт“.

Министерството на земеделието, което се прочу с това, че раздава по 50 000 за фейсбук страница, е обявило поръчка за 3 млн. лева за разработване на агропортал, пише „Труд„.