Продажбата на таблети и смартфони в света ще нарасне тази година с 9 процента и ще достигне 2,4 милиарда бройки, съобщи изследователската компания „Гартнър“.
Потребителите предпочитат все повече таблетите и смартфоните и затова продажбата на настолни и преносими компютри ще спадне със 7,6 на сто. Това не е временна тенденция поради икономиите, а дългосрочна промяна в поведението на потребителите.
Проявява се тенденция към разпространение на по-мощни таблети на по-ниски цени, които изместват традиционните компютри. Някои хора ще задържат и персоналния компютър, и таблета – особено онези, които ги използват и за работа, и за удоволствие, но мнозинството ще се задоволят с таблет като основен компютър.

През 2012 г. са продадени 116 милиона таблета, а през тази година се очаква ръст със 69.8% до 197 млн. бройки.

През 2012 г. най-популярни са били апаратите със система „Андроид“ на „Гугъл“ с дял от 22 процента от продадените 2,2 милиарда единици. Следват „Уиндоус“ с 15,6 на сто и „Епъл“ с 10 на сто. От 1.875млрд.  мобилни телефона, които се очаква да бъдат продадени през 2013 г., 1 млрд. бройки ще бъдат смартфони. През 2012 г. те бяха 675 милиона.

В същото време „Капитал“ публикува данни на „Маркет ЛИНКС“, според които смартфони у нас имат 650 000 души. Изследването определядела на притежателите на смартфони в началото на 2013 г на 10.6% от хората над 15 години (или 11.9% от използващите мобилни телефони). Спрямо предходната година нарастването е с 18%, по-ниско от това в Европа.

[textblock style=“2″]
Фейсбук представи мобилен софтуер за смартфоните с „Андроид”. С него социалната мрежа ще стане начална страница на мобилните устройства с тази операционна система.
Основателят на компанията  Марк Зукърбърг представи Home – софтуер за Android, който дава достъп до съдържанието на социалната мрежа, дори без да отключвате телефона си. Софтуерът ще може да се тегли от 12 април, обеща Зукърбърг. Той ще се предлага с продуктите на тайванската компания HTC, която скоро ще пусне на пазара първия си телефон с facebook за начална страница.[/textblock]