икономически новини

Сред най-интересните анализи във „Файненшъл таймс” тази седмица е текст на известния изследовател на неравеството Томас Пикети под заглавието Спасете капитализма от капиталистите. Тъй като възвращаемостта на капитала надвишава икономическия растеж, проблемът с неравенството се задълбочи през 19 век и изглежда това се повтаря през 21 век. Класацията на „Форбс” показва, че богатството на милиардерите е нараснало три пъти по-бързо от световната икономика през периода от 1987 до 2013 г. Според Пайкъти масовото образование не е достатъчно решение, идеалното решение е прогресивен данък и глобално облагане на богатството.

На този фон „Ню Йорк Таймс” разказва за откритието на анализатор (на база отчета и представения за одобрениe план за възнагражденията), че старши мениджърите на „Кока Кола са си определели възнаграждения в акции за 24 млрд. долара. Това е 14.2% от стойността на компанията.

WSJ публикува обширно интервю с проф. Робърт Шилър, който разказва за всеобщото увлечение по математическите модели, които обясняват поведението на …1% от хората; за любовта на инвеститорите към историите, които имат начало и край и са емоционално натоварени, а не към числата; за това как е дал на Алън Грийнспан идеята за „ирационалния изблик” и как самият той избира акциите си. Икономистът прогнозира задълбочаване на неравенството и се обявява за по-високо облагане на богатите.

 А  Time твърди – на базата на изследване на учени от Оксфорд, че неравенството и алчността са добро нещо, поне в определени граници. Когато общностите са йерархично структурирани – което означава, че е налице потенциал за високо неравенство, индивидите на върха са склонни да полагат повече усилия в интерес на групата в сравнение с тези, които са на дъното, включително да се конкурират с външни групи и да поемат рискове.

The Economist се спира на нормализацията на лихвите. Пазарните очаквания са краткосрочните проценти в САЩ и Великобритания да бъдат 2% в началото на 2017 г., а еврозоната ще достигне това ниво чак през 2020 г. Централните банкери се опасяват от рисковете, свързани с ниските лихви, както и от това, че те оставят малко буфери в случай на криза. Основният процент на Федералния резерв беше 2% при фалита на Lehman Brothers , сравнено с 5% при рецесията от 2001 г. и 8%, когато започна спадът от 1990 година.

За две години доходността на гръцките ДЦК падна от 30 на 7 на сто, а страната очаква тази година да отбележи растеж, разказва BloombergBusiness Week . Туризмът също се възстановява. Но остават предизвикателства като премахването на субсидии и бариери, които защитават политически интереси. Това може да се окаже по-трудно от затягането на коланите. Според ОИСР има повече от 500 рестриктивни регулации – от продажбата на прясно мляко в магазина до витамините в аптеките.

„Гардиън” разсъждава за финансистите – суперзвезди, които населяват телевизионните студиа. Вестникът взема повод от шумната раздяла на Главния изпълнителен директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан с основателя му Бил Грос, след като най-големият облигационен фонд загуби 58 млрд. долара през последните 12 месеца.